Conjunctivita Neonatala

 
Aproximativ 15-20% din nou-nascuti pot dezvolta conjunctivita in primele saptamani de la nastere.
 
Conjunctivita poate fi determinata de bacterii cu transmitere sexuala (luate din vaginul matern, in timpul nasterii spontane), de flora bacteriana normala care colonizeaza pielea si nazofaringele in primele zile dupa nastere, de substante chimice aplicate in ochiul nou-nascutului.
 
In plus, secretia oculara poate fi determinata de obstructia canalului nazolacrimal, mai mult decat conjunctivita in sine.
 
Cauzele conjunctivitei neonatale pot fi bacteriale, virale, chimice.
 
Cea mai grava infectie oculara este aceea cu Neisseria gonorree, care determina gonoreea materna, fiind o boala cu transmitere sexuala. Pentru a preveni acest tip sever de conjunctivita, se practica aplicarea in sacul conjunctival de unguente cu antibiotic, sau solutii cu nitrat de argint nou-nascutilor care se nasc pe cale vaginala.
 
In cazul suspicionarii unei conjunctivite care se manifesta prin secretie oculara purulenta, este necesara cultura din secretie inainte de inceperea unui tratament antibiotic local.
 
Nu orice secretie oculara poate fi considerata conjunctivita. O secretie oculara care curge continuu pe obrazul nou-nascutului poate reprezenta, de fapt, un canal nazolacrimal infundat.
 
O alta cauza de ochi rosu si secretie oculara abundenta poate fi glaucomul congenital, care este o urgenta oftalmologica.
 
De aceea, controlul oftalmologic este necesar in orice situatie in care nou-nascutul prezinta o secretie oculara abundenta, persistenta, care se asociaza cu aspectul de ochi rosu, iritabil si umflat.
 
Igiena oculara la nou-nascut se practica cu ser fiziologic si comprese sterile, ochiul stergandu-se din exterior catre interior, de 2 ori pe zi, sau oricand la nevoie (atunci cand aduna secretii). Igiena mainilor cu apa si sapun, anterior efectuarii igienei oculare la nou-nascut, este obligatorie!
 

Dr. Rotaru Elena

Medic Specialist Nenatolog

Euromaterna Constanta

 

 

Inapoi la Articole si publicatii