ECOGRAFIA DE SOLD LA NOU-NASCUT

 
Ecografia de sold este o investigatie imagistica care permite evaluarea corecta a structurilor anatomice ale articulatiei soldului, inclusiv elementele cartilaginoase, ce nu pot fi vizualizate cu raze X (radiografie) la varsta mica. Este o metoda neinvaziva, neiradianta (spre deosebire de radiografie) si nu necesita sedarea copilului.
 
1. Ecografia de sold se recomanda a se efectua la nou-nascut, pana la varsta de 2 luni!
 
Acest tip de investigatie ajuta la stabilirea diagnosticului de displazie de dezvoltare a soldului la nou-nascut. Displazia de dezvoltare a soldului este caracterizata prin dezvoltarea anormala a elementelor acestei articulatii, fiindu-i caracteristica instabilitatea soldului. Capul femurului (osul coapsei) nu se fixeaza in siguranta la nivelul cavitatii osului iliac (acetabul). In mod normal, aceasta cavitate trebuie sa fie ca o cupa adanca. In soldul displazic, cavitatea este aproape plata, ca “o farfurie”, ceea ce-i permite capului femurului sa alunece partial sau total in afara cavitatii.
 
2. Cand se impune efectuarea ecografiei de sold la nou-nascut:
  • La varsta sugarului intre o luna si doua luni;
  • Este imperios necesara efectuarea ecografiei la toti sugarii de sex feminin, deoarece aceasta patologie este mai frecvent intalnita la fetite;
  • La sugarii de sex masculin ecografia se face doar la cei nascuti in prezentatie pelviana;
  • Ecografia de sold face diagnosticul diferential intre un sold imatur fiziologic la nastere, cu displazia de sold (luxatie de sold, sold dislocat);
  • Diagnosticul precoce al displaziei de sold cu ajutorul ecografiei, recomanda instituirea imediata a tratamentului in chirurgie pediatrica - ortopedie;
Pregatirea pentru ecografia de sold - in mod normal, nu trebuie sa faci nimic special pentru a-ti pregati copilul pentru o ecografie de sold. Ai putea sa-i spui medicului inainte de a incepe examinarea daca bebelusul tau ia medicamente.
 
La ce sa te astepti in timpul ecografiei? Ecografia de sold este nedureroasa. Copilul ar putea simti o usoara presiune pe masura ce transductorul se deplaseaza la nivelul soldului, iar gelul folosit va fi umed si racoros.
 
Bebelusul este posibil sa planga in timpul examinarii, mai ales daca este constrans sa stea nemiscat, insa acest lucru nu afecteaza procedura. Cum il poti ajuta? Hranirea copilului inainte il poate ajuta sa fie mai relaxat. Daca esti de fata in momentul efectuarii ecografiei, linisteste-l pe un ton calm si asigura-te ca iti poate vedea chipul.
 
Riscuri ? Ecografia de sold nu implica nici un fel de risc, spre desosebire de radiografie unde nou-nascutul este supus radiatiilor.
 
Ecografia de sold se efectueaza in Ambulatorul Spitalului Euromaterna, atat individual, cat si in cadrul pachetului destinat bebelusilor, BebePremium.
 
Pentru informatii si programari: 0241/60.55.55.
 
 

Inapoi la Articole si publicatii