CE ESTE SUBFERTILITATEA?

 Sa fii parinte, un lucru frumos si plin de satisfactii, la care unele cupluri pot din pacate doar sa viseze. Exista cupluri ce transforma aceasta dorinta de a fi parinti intr-un real scop al vietii, iar cand acestei dorinte i se contrapune problema infertilitatii, realitatea devine extrem de dureroasa. Cand o sarcina intarzie sa apara, se nasc frustrarile, intrebarile fara raspuns si incapacitatea de a accepta cruntul adevar. Infertilitatea are cauze multiple, apare la varste diferite, atat la femei, cat si la barbati, insa are un numitor comun: naste anxietate, depresii si dezamagiri. Insa infertilitatea poate fi combatuta prin proceduri precum fertilizarea in vitro si inseminarea intrauterina. Esentiala este contactarea unui medic specialist in infertilitate, participarea la sedinte de evaluare psihologica si urmarea tuturor tratamentelor recomandate de medicul de specialitate. 

               Un cuplu (sau o persoana) este descris ca fiind subfertil in momentul in care nu reuseste sa conceapa un copil in perioada de timp corespunzatoare nivelului de fecundabilitate din grupa sa de varsta. Conventional, cuplurile care au contact sexual frecvent, neprotejat nu sunt definite ca fiind subfertile clinic pana cand nu a trecut o perioada de un an in care nu au reusit sa conceapa un copil. Studiile efectuate recente in ceea ce priveste fecundabilitatea pot conduce la revizuirea acestui criteriu pentru femeile sub 35 de ani, intrucat estimarile de fecunditate au fost de 20 % per ciclu. Subfertilitatea poate fi datorata unuia sau ambilor parteneri, o problema relativ minora pentru fiecare devenind, uneori, o problema serioasa pentru ambii parteneri. In mod convetional, printr-o investigatie clinica se incearca depistarea subfertilitatii de sex masculin, feminin sau de cuplu si se clasifica ca subfertilitate primara sau secundara. In cazul in care niciunul dintre parteneri nu a conceput un copil inainte, subfertilitatea fiecarui partener in parte dar si a cuplului se considera a fi primara. Daca unul dintre parteneri  sau ambii parteneri au conceput un copil cu un partener anterior, atunci subfertilitatea este primara doar pentru cuplu si secundara pentru fiecare partener. In cazul in care cuplul a avut o sarcina anterioara (chiar daca aceasta a ajuns sau nu la termen), iar in prezent se confrunta cu probleme de conceptie, subfertilitatea lor este descrisa ca secundara.

                 Cauzele subfertilitatii variaza foarte mult cu factorii socio-economici si geografici. Partenerii de sex feminin si cei de sex masculin contribuie mai mult sau mai putin in mod egal la aceasta problema, dar pentru multe cupluri diagnosticul este “subfertilitate inexplicabila”, o categorie atotcuprinzatoare de diagnosticare, care in parte dezvaluie propria noastra ignoranta. Factorii psihologici ce cauzeaza disfunctii sexuale (cum ar fi disfunctia erectila, spasme vaginale, ejaculare prematura si tulburari de identitate sexuala) nu sunt mai putin frecvente in randul pacientilor infertili, dar ele pot fi de multe ori raspunsurile mai degraba decat cauzele primare ale starii infertile.

Trei mari categorii de tulburari justifica circa 75-80% din toate cazurile de infertilitate explicabile: 

  • tulburari ale tractului feminin (in special trompe uterine infundate sau nefunctionale)
  • tulburari de ovulatie
  • calitatea  spermatozoizilor

In plus, exista dovezi ca modelele de fertilitate umane sunt influentate substantial (20-25%) de pierderea de sarcini clinic diagnosticate atat in cuplurile fertile cat si in cele subfertile.

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...