Celulele stem reprezinta unul dintre cele mai noi domenii ale medicinei! Prima referire la acest tip special de celule s-a facut acum 30 de ani, iar in practica curenta au intrat acum 20 de ani.
De atunci si pana astazi lucrurile au evoluat intr-un ritm ametitor. Aceste celule extraordinare, cu proprietatii de multiplicare si de diferentiere in alte tipuri celulare, si-au facut loc treptat in practica medicala si in terapiile standard pentru diferite patologii cu potential letal (leucemii, limfoame, sindroame mielodisplazice, neuroblastom, retinoblastoma etc.).
Celulele stem hematopoietice recoltate din sangele cordonului ombilical la nasterea bebelusului sunt folosite de peste 20 de ani in tratamentul standard al bolilor de sange. in cadrul Congresului Societatii Europene de Hematologie, Londra, iunie 2011, a fost anuntata cifra de 20.000 de transplanturi efectuate cu celule stem ombilicale stocate in banci publice sau private de celule stem din intreaga lume.
in afara de aceste terapii standard, celulele stem sunt implicate in foarte multe cercetari in curs de desfasurate. Sunt studiate in special celulele stem mezenchimale, recoltate din diferite Tesuturi si organe umane, care se pare ca vor deschide o noua fila in istoria medicinei – Medicina Reconstructiva.
in iulie 2011 a fost efectuat, in Suedia, in premiera mondiala, primul transplant cu organ produs in totalitate in laborator, pornind de la propriile celule stem ale pacientului.
Traheea sintetizata a fost transplantata unui tanar care suferea de neoplasm al traheei.
Blood, jurnalul Societatii Americane de Hematologie, a publicat in septembrie 2011 rezultatele unui studiu francez: pentru prima data in lume a fost efectuata cu succes o transfuzie sanguina folosind hematii obtinute din celule stem hematopoietice. Nevoia de sange transfuzabil este in continua crestere, in timp ce numarul donatorilor este in scadere. intr-o buna zi, pacientii care au nevoie de transfuzii ar putea deveni propriii lor donatori.
Acestea sunt doar doua dintre exemplele pe care lumea medicala ni le pune la dispozitie. Sunt noi orizonturi, se deschid oportunitati in directii neexplorate pana acum. Terapiile cu celule stem se pot dovedi solutia pentru situatii medicale de risc vital pe care medicina conventionala nu le poate rezolva.
Sursa: Saptamana Medicala