In cele ce urmeaza va prezentam colposcopia in Spitalul Privat de Obstetrica si Ginecologie Euromaterna din Constanta. Aceasta este o metoda de investigare a colului uterin, vaginului si, in anumite cazuri, a vulvei sub microscop si dupa aplicare de acid acetic diluat si solutie Lugol.
Scopul ei e de a identifica leziunile cu potential de progresie catre cancer si de a stabili un algoritm de management al cazului cat mai corect, astfel incat acest potential sa fie redus la minim.
E o investigatie care necesita o dotare specifica, presupune timp in plus si personal medical calificat si cu experienta clinica suficient de mare pentru a avea rezultate semnificative. Aceste aspecte nu o fac eligibila pentru screening-ul leziunilor precanceroase, pentru care citologia Babes-Papanicolau ramane standardul, colposcopia urmand sa fie utila doar in cazul detectarii anomaliilor citologice.
Materialul necesar e reprezentat de:
- Colposcop de diverse tipuri si cu diverse puteri de marire, cu sau fara posibilitate de a stoca imaginile;
- Specul, pensa cu brate lungi, pensa de col, biotom;
- Electrocauter;
- Acid acetic si solutie Lugol.
La nivelul colului se evalueaza colposcopic patru elemente:
- Mucoasa originara, epiteliul exocolului;
- Epiteliul cilindric, al endocolului (poate necesita deschiderea orificiului extern al colului cu o pensa);
- Jonctiunea scuamo-cilindrica, locul in care cele doua mucoase, a exocolului si a endocolului, vin in contact si care migreaza in decursul vietii;
- Zona de transformare, cuprinsa intre jonctiunea scuamo-cilindrica initiala si cea actuala.
Toate aceste elemente trebuie vizualizate pentru a declara examinarea ca fiind “satisfacatoare”. In caz de colposcopie nesatisfacatoare, se evalueaza biopsic endocolul. Indicatiile colposcopiei:
- Femei cu anomalii citologice (din screening);
- Femei cu anomalii citologice (din supraveghere);
- Abuz sexual (preferabil trimiterea spre serviciul de medicina legala);
- Polipi ai tractului genital;
- Imagini suspecte (veruci,ulcere,leucoplazii);
- Evaluare preoperatorie la paciente neinvestigate sau insuficient investigate in screening.
Se indica colposcopia daca apar in screening-ul citologic:
- ASCUS repetat (la 4-6 luni);
- ASCUS cu HPV-HR pozitiv;
- ASC-H;
- AGC de orice tip;
- AIS;
- L-SIL;
- H-SIL;
- Suspiciune citologica de carcinom.
Se indica colposcopia daca apar in supravegherea citologica:
- Cito = ASCUS la citologie de control dupa colposcopie initiala negativa;
- Cito = ASCUS in supravegherea L-SIL confirmate histologic;
- Cito = ASCUS la control postterapeutic;
- HPV-HR persistent la 1 an post terapie.
Exista cazuri in care, in ciuda unor citologii negative, se considera ca e necesara colposcopia, mai ales pentru stabilirea conduitei (supraveghere/biopsie) sau pentru stabilirea locului din care se va preleva proba histologica (biopsie):
- Proliferari neregulate, singerinde;
- Col dur;
- Col fixat;
- Aspect clinic de leucoplazie, ulcere, veruci.
Colposcopia e utila si in cazuri speciale:
- SARCINA – cand se pot efectua biopsii in caz de leziuni de grad inalt sau suspiciune de invazie, cu interzicerea chiuretajului endocervical, urmind sa se faca reevaluarea postpartum;
- ATROFIA (in menopauza) – apare frecvent citologie anormala din cauza conditiilor speciale, colposcopia fiind de asemenea frecvent catalogata ca nesatisfacatoare, aspectul ameliorindu-se dupa tratament trofic;
- ADOLESCENTE – cu citologie L-SIL, cand se poate, ca alternativa la colposcopia imediata, repeta citologia la 6 luni sau testa HPV-HR la un an;
- LEZIUNI EXTRACERVICALE – vagin sau vulva.
Trebuie retinut ca orice tratament ablativ (diatermocauterizare, ablatie laser) sau excizional (ERAD, LLETZ, conizatie electrica sau cu bisturiul-metoda clasica) trebuie sustinut citologic si colposcopic si documentat histologic, prin biopsie.
Astfel, tentatia de a aplica metode excizionale in cazuri cu citologie negativa, doar pe baza unui aspect vizual suspect, trebuie temperata, stiut fiind ca femeile tinere care au suferit o interventie pe col (diatermocauterizare- DC, ERAD) au risc de nastere prematura la o sarcina viitoare si ca orice interventie de acest gen face o colposcopie viitoare greu de interpretat.