CONTRACEPȚIA

In zilele noastre exista atatea metode de contraceptie disponible incat ar trebui sa va fie usor sa o alegeti pe ce mai potrivita. Ati putea incerca/experimenta, pentru inceput, mai multe metode pana o veti gasi pe cea potrivita.

S-a ajuns la un moment in care sarcinile nedorite ar trebui sa fie foarte rare pentru ca exista foarte multe metode eficiente de contraceptie.

CARE SUNT CELE MAI CUNOSCUTE METODE DE CONTRACEPTIE?

Conform unui studiu de piata efectuat in anul 2008, pilulele raman cea mai populara metoda de contraceptie in randul femeilor cu varste cuprinse intre 16 si 49 de ani.

Anticonceptionalele se pot procura gratuit pentru anumite categorii de persoane (elevi, studenti etc), daca va veti adresa unui cabinet de Planificare Familiala.

Iata o intreaga lista cu variate metode de planning familial, enumerate functie de frecventa folosirii lor in randul femeilor cu varste cuprinse intre 16 si 49 de ani:

  • Pilule anticonceptionale;
  • Prezervativul;
  • Dispozitivul intra-uterin (steriletul);
  • Coitus interruptus (coit intrerupt);
  • Metoda calendarului;
  • Injectii contraceptive;
  • Mirena (dispozitiv intra-uterin cu rezervor hormonal);
  • Sterilizare chirurgicala feminina (ligatura tubara);
  • Vasectomie (sterilizarea permananta a barbatului).

Aceasta ordine se poate modifica in decursul anilor, odata cu aparitia si introducerea pe piata a unor noi metode de planning familial. De exemplu, numarul femeilor care folosesc Depo-provera (injectia contraceptiva) este in continua crestere incepand cu anul 2000.

CE FUNTIONEAZA SI CE NU

Cu exceptia coitus-ului intrerupt, toate celelalte metode sunt aprobate si incurajate de catre specialistii de planning familial deoarece folosite “ca la carte” pot preveni aparitia unei sarcini nedorite.

Totusi ,metoda calendarului este potrivita doar pentru cuplurile bine motivate, care au fost in prealabil instruite de catre un medic specialist; in schimb, pentru noi ceilalti poate reprezenta o metoda riscanta.

Alte mijloace riscante de contraceptie pot fi spermicidele (se gasesc sub forma de creme, spume, foite), iar din categoria metodelor neacceptate fac parte dusurile vaginale dupa contactele sexuale.

CAT DE EFICIENTE SUNT METODELE DE CONTRACEPTIE?

Unele metode de contraceptie sunt mult mai eficiente in prevenirea unei sarcini decat altele, in timp ce doar prezervativul ofera protectie impotriva bolilor cu transmiterea sexuala.

METODA CONTRACEPTIVAEFICACITATE
VasectomieAproape 100 %
Sterilizare femininaAproape 100 %
Pilule contraceptiveAproape 100 %
Injectia contraceptivaAproape 100 %
IUS (Mirena)Intre 98 si 99 %
IUD (Steriletul)Intre 97 si 98 %
PrezervativulIntre 90 si 98 %
Diafragma cu spermicideIntre 90 si 96 %

Nici una dintre mijloacele enumerate mai sus nu este 100% eficienta, ceea ce inseamana ca singura metoda absolut sigura de contraceptie este abstinenta!

Fiecare mijloc contraceptiv trebuie folosit conform sfatului specialistului pentru a evita surprizele neplacute. De exemplu este foarte important sa nu uiti nici o tableta de anticonceptionale iar partenerul trebuie sa isi puna prezervativul de la inceputul actului sexual, nu pe la jumatatea “drumului”.

NOILE METODE DE CONTRACEPTIE

Dintre cele mai recente aparitii printre mijloacele de contraceptie, mentionam:

Inelul Vaginal cu eliberare de hormoni

Pentru NuvaRing (inelul vaginal hormonal) s-au facut studii clinice inca din anul 2001. Este aprobat in 32 de tari, inclusiv pe piata romaneasca.

Se introduce in vagin si se pastreaza timp se 3 saptamani pe luna. In cea de-a 4-a saptamana a lunii (cea in care este scos) va aparea ciclul menstrual.

Contine doi hormone (estrogen si progestativ), avand mecanism identic cu cel al pilulelor anticonceptionale, pe care ii elibereaza timp de trei saptamni si inhiba ovulatia.

Cele mai frecvente efecte secundare intalnite la pacientele care au folosit NuvaRing: infectie vaginala, leucoree, greata, migrene.

Plasturii transdermici

Sunt niste plasturi mici de 5cmX5cm care se lipesc pe piele si a caror combinatie hormonala este absorbita trans-dermal, ajunge in circulatia generala, inhiband ovulatia la nivel central. Un plasture elibereaza timp de o saptamana o combinatie estro-progestativa; se aplica cate unul pe saptamana, timp de trei saptamani, apoi se face o saptamana pauza pentru a permite menstruatia.

Ca orice alt medicament, poate avea urmatoarele reactii adverse: mastodinie, “spotting” (sangerare intermenstruala), greata, migrene.

DE UNDE POT OBTINE INFORMATII DESPRE METODA CARE MI SE POTRIVESTE CEL MAI BINE?

Sigurul in masura sa va consileze in legatura cu mijloacele contraceptive cele mai potrivite este medicul dumneavoastra ginecolog. Impreuna puteti alege metoda cea mai potrivita pentru a preintampina aparitia unei sarcini nedorite.

Pentru orice intrebare, nelamurire sau curiozitate va invitam sa discutati cu medicul ginecolog.

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...