PILULELE CONTRACEPTIVE
Daca va veti hotari sa luati contraceptive orale veti face parte din categoria celor 100 de milioane de femei din intreaga lume care folosesc pilulele ca metoda contraceptiva.
Dintotdeauna pilulele au reprezentat un subiect controversat, cu toate ca ele sunt folosite de mai bine de 50 de ani (au aparut in Puerto Rico in anul 1956). Ocazional, mai apar articole care abordeaza efectele periculoase ale contraceptivelor orale. Totusi, numarul enorm de femei care au adoptat aceasta populara metoda contraceptiva dovedeste ca beneficiile oferite de acestea cantaresc mult mai greu decat usoarele efecte secundare care pot aparea.
In principiu, folosirea contraceptivelor orale (C.O.) nu influenteaza starea de sanatate a femeii, insa extrem de rar pot aparea efecte secundare grave.
Totusi, aceasta nu inseamna ca ele pot fi “servite” tuturor fara o prealabila prescriptie medicala.
Daca va hotarati sa incepeti sa folositi pilule ca metoda de contraceptie, adresati-va medicului ginecolog pentru o scurta investigatie a istoricului dvs. medical ce poate include factori de risc pentru tromboza, infarct miocardic sau accident vascular.
CE MECANISM CONTRACEPTIV AU PILULELE?
Pastilutele contin doi hormoni: un estrogen si un progesteron. Acesti doi hormoni inhiba ovulatia in fiecare luna; deci ovarele nu mai functioneaza (nu mai produc ovule), iar tu nu mai poti ramane insarcinata. In plus, acesti hormoni ingroasa glera cervicala impiedicand accesul spermatozoizilor in uter; deasemenea subtiaza “captuseala” uterului (endometrul) ceea ce face imposibila implantarea ovulului fecundat.
Daca C.O. sunt luate exact cum sunt prescrise, eficacitatea lor in prevenirea unei sarcini nedorite este de aproape 100%! Deci, pilulele contraceptive reprezinta una dintre cele mai sigure metode contraceptive, dupa sterilizarea chirurgicala (feminina sau masculina).
CARE SUNT AVANTAJELE CONTRACEPTIVELOR ORALE?
Unele dintre cele mai cunoscute avantaje ale pilulelor contraceptive sunt:
- abolirea durerilor menstruale;
- scurteaza perioada de sangerare;
- amelioreaza simptomatologia sindromului premenstrual la nivel fizic si psihic.
CARE SUNT POSIBILELE EFECTE SECUNDARE ALE CONTRACEPTIVELOR ORALE?
In primele luni de la administratrea pilulelor, pot aparea efecte adverse minore, trecatoare cum ar fi:
- migrene;
- greata;
- mastodinie (tensiune, durere a sanilor);
- usoara crestere in greutate;
- spotting in perioadele menstruale.
De obicei, aceste simptome trec dupa primele cateva cutii. In cazul in care nu dispar de la sine, puteti scapa foarte usor de ele, optand pentru alta firma producatoare de C.O.
CE TREBUIE SA STIM DESPRE EFECTELE ADVERSE GRAVE?
Nu exista nici o indoiala ca toate pilulele pot ocazional sa dea complicatii grave:
- tromboflebita;
- infarct miocardic;
- accident vascular.
Din fericire aceste complicatii sunt extrem de rare, dar trebuie avut in vedere ca anumiti factori favorizanti pot contribui la aparitia problemelor grave enumerate mai sus:
- fumatul;
- antecedente familiale de tromboza, embolie;
- obezitate;
- diabet;
- hipertensiune arteriala;
- hipercolesterolemie;
- flebita/ tromboflebita;
- imobilizare la pat (dupa interventie chirurgicala).
In momentul in care medicul descopera ca sunteti predispusa la aceste complicatii va va sfatui sa alegeti metoda contraceptiva potrivita starii tale de sanatate.
Varsta este factorul cel mai important care influenteaza prescriptia C.O., astfel ca adolescentele sunt candidatele ideale deoarece nu prezinta nici un fel de risc, insa pe masura ce te apropii de varsta de 35-40 de ani riscul de a face tromboza creste!
CE FAC DACA AM UITAT SA IAU O PASTILUTA?
Incearcati sa nu uitati si sa le luati zilnic la acceasi ora! Puteti pune alarma telefonului sa va aminteasca ca trebuie sa luati pilula, cel putin in primele luni, pana va obisnuiti.
Daca uitati sa o luati, nu-i nici o nenorocire: o puteti lua imediat ce va aduceti aminte, iar pe urmatoarea cand trebuie (chiar daca asta inseamna ca va trebui sa le iei a doua zi pe amandoua odata).
Daca au trecut mai mult de 12 ore de cand ati uitat de pilula contraceptiva, pentru a fi in deplina siguranta, medicul va recomanda sa nu aveti contacte sexuale in urmatoarele 7 zile.
Daca uitati sa luati mai mult de o pastiluta, deja riscul de a ramane insarcinata creste enorm! Ce puteti face in acesta situatie:
- sunati-va ginecologul;
- luati pilula de urgenta (eficienta maxima daca este luata in mai putin de 12 ore de la contactul sexual);
- evitati contactele pana veti fi complet protejata.
PILULELE CONTRACEPTIVE REDUC APETITUL SEXUAL?
De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au studiat aceasta problema si au atribuit aceasta scadere a apetitului femeilor care nu si-au gasit partenerul potrivit, celor care au un partener lipsit de romantism si nu au auzit de preludiu.
La congresul Societatii Europene de Contraceptie (Mai 2008) de la Praga, profesorul Van Lunsen a declarat ca din punctul dansului de vedere: “schimbarea partenerului este mai eficienta decat schimbarea pilulelor”.
Totusi un numar mic de femei care iau contraceptive, prezinta o scadere a libido-ului ca reactie a hormonilor continuti de pastile. Intr-adevar, ele ar fi responsabile de scaderea nivelului de hormoni androgeni la anumite femei, hormoni (precursori ai estrogenilor) care sunt responsabili de marirea dorintei sexuale si buna functionare a organelor sexuale.
Exista rapoarte ale unui studiu efectuat pe femeile tinere care iau contraceptive cu doze mici de hormoni, care relateaza scaderea apetitului sexual, precum si aparitia – la un numar foarte mic de paciente – a vestibulitei (inflamatia si iritatia vulvei si vaginei).
Profesorul Rosella Napi a declarat in cadrul coferintei de la Praga: ” Pilulele cu doze foarte mici de estrogeni pot induce simptome sexuale asociate cu vestibulita.”
Multe dintre studii sunt abia la inceput, dar daca totusi esti una dintre femeile care iau contraceptive cu doze foarte mici de hormoni si experimentezi simptome de vestibulita sau scaderea libido-ului, se recomanda sa luati in considerare schimbarea marcii de contraceptive.