CONTROVERSE PRIVIND NAȘTEREA SUB APĂ

Controversata nastere sub apa naste, fara indoiala, discutii in toate mediile, fie ele medicale sau non-medicale, putina lume fiind avizata in acest sens!

In revista British Medical Journal, un grup de medici britanici de la spitalul King’s College Hospital din Londra povestesc despre un caz de nastere sub apa:

Un nou-nascut (baiat) de 3150 grame s-a nascut sub apa. Mama are 34 de ani si a avut o sarcina fara incidente. A inceput travaliul, care a durat 18 ore. Copilul s-a nascut, dar imediat a prezentat un suierat ciudat, motiv pentru care a fost dus la terapie intensiva. Nu avea febra, dar era tahipneic si prezenta o insuficienta intercostala. A fost pus imediat la incubator pentru o perioada de 9 ore pentru a mentine nivelul de saturatie al oxigenului peste 92. Micutului i s-au facut si alte analize, pentru a vedea daca nu are vreo infectie si i s-a administrat o terapie cu antibiotice (benzilpenicilina si gentamicina). Radiografiile toracice au aratat ceva surprinzator. Se pare ca micutul a baut apa sau a aspirat apa prin nas. Copilul s-a recuperat dupa 3 luni, dar a ramas cu probleme respiratorii.

Sursa: www.info-sanatate.ro

Acesta este motivul principal pentru care noi, echipa medicala Euromaterna, consideram necesar sa va expunem toate riscurile acestei metode, astfel incat sa fiti informati dintr-o sursa de incredere si sa optati ca atare.

La Euromaterna conceptul de nastere sub apa se limiteaza strict la partea de travaliu pe care nasterea pe cale naturala il presupune, nu la expulzia propriu-zisa a fatului! Iar acest lucru nu este rezultanta unui conservatorism in domeniu al medicilor care lucreaza la Euromaterna (colegiul medicilor Euromaterna este format din peste 80% din medicii specialisti pe obstetrica – ginecologie din judetul Constanta), ci a restrictiilor impuse de lege in acest sens.

Nasterea sub apa nu mai este o metoda autorizata de Ministerul Sanatatii si agreata de Colegiul Medicilor din Romania din anul 2000, de cand una din mamicile care a optat pentru acest tip de nastere a murit de septicemie in urma infectiilor datorate lipsei conditiilor adecvate de igiena pentru acest tip de nastere!

Si cand ne referim la conditii de igiena, comparatia se poate face exclusiv cu spitalele de obstetrica – ginecologie din tari precum Anglia, America de Nord, Elvetia, Belgia, Australia etc., care au notorietate mondiala la nivelul serviciilor medicale oferite!

Investitia intr-un bazin special, dedicat nasterii sub apa, care sa permita filtrarea permanenta si sterilizarea continua a apei pe parcursul intregii nasteri, este imensa! Iar cea mai importanta problema care se ridica este faptul ca nici un doctor nu poate prezice cu o exactitate mai mare de 70% evolutia nasterii unei femei care alege sa expulzeze fatul pe care naturala! Cu alte cuvinte, fiecare nastere este unica! Pot interveni probleme de orice natura in timpul nasterii, iar obstetricianul in mai mult de 90% din cazuri trebuie sa ia decizii in contratimp, cu atat mai mult in timpul expulziei fatului. Mai mult decat atat, in lipsa conditiilor stricte dedicate acestei nasteri fatul sufera de infectii ale ochilor, urechilor sau infectii respiratorii in peste 98% din cazuri.

Daca investitia intr-un asemenea procedeu nu este facuta cu simt de raspundere si daca personalul medical care asista la nastere nu are pregatirea medicala obligatoriu-dedicata nasterii sub apa, atunci riscurile asumate sunt foarte mari si inutile!

Spre deosebire de nasterea sub apa, nasterea cu antestezie epidurala este mult mai lipsita de riscuri! Durerea din timpul travaliului si a expulziei fatului este cu mult diminuata, fatul poate fi monitorizat corespunzator si, poate cel mai important aspect, se poate interveni medical in orice moment, fara a periclita viata mamei sau pe cea a micutului care se pregateste sa se nasca!

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...