CORDONUL OMBILICAL, LEGĂTURA VITALĂ DINTRE MAMĂ ȘI FĂT

Cordonul ombilical face parte din anexele fetale, începând a se forma încă din ziua 21 a sarcinii. Acesta asigură conexiunea dintre placentă și făt.

Majoritatea cordoanelor ombilicale cresc în lungime în final aproximativ cât lungimea bebelușului ( cu unele excepții), ajungând pânã la 40-70 cm. Cordonul ombilical are în jur de 40 de spire pe lungime. Acesta este format din 3 vase de sânge : două artere ce duc sânge neoxigenat de la făt înspre placentă și o venă ce aduce sânge oxigenat la făt. Diametrul cordonului este de obicei mai mic de 2 cm, iar vasele de sânge sunt înconjurate și protejate de un strat gelatinos.

După naștere, cordonul se secționează între două pense aplicate la 6-8 cm de abdomenul fetal, iar ulterior acesta va fi clampat la 2-3 cm de la inserție de către medicul neonatolog.

Pentru nou-născuții la termen, momentul pensării este discutabil. Întârzierea clampării până la 60 secunde poate duce la creșterea depozitelor totale de fier, a volumului sanguin și reducerea incidenței anemiei nou-născutului.

Pentru nou-născutul prematur, întârzierea clampării are mai multe beneficii și anume : necesitate scăzută a transfuziilor, rată redusă a hemoragiilor și a enterocolitei necrotizante. Această conduită este încurajată și de Academia Americană de Pediatrie.

Dr. Ana-Maria Munteanu

Sursa foto: https://preventionconversation.org/2018/06/08/umbilical-cord-tissue-a-better-way-to-test-for-prenatal-drug-exposure
februarie 27, 2025
Vizualizare ghid – aici
februarie 27, 2025
Atrofia vaginală: Cauze, Simptome și Opțiuni de Tratament Ce este atrofia vaginală? Atrofia vaginală, cunoscută...
februarie 27, 2025
Ce este rezerva ovariană? Rezerva ovariană reprezintă numărul total de ovocite disponibile la nivelul ovarului....
februarie 27, 2025
Menopauza reprezintă o etapă fiziologică, normală, care survine la un moment dat în viața tuturor...