Calcul ovulație

Acreditarea spitalului de către ANMCS

Vă invităm alături de noi

Abonați-vă la newsletter

CORDONUL OMBILICAL, LEGĂTURA VITALĂ DINTRE MAMĂ ȘI FĂT

Cordonul ombilical face parte din anexele fetale, începând a se forma încă din ziua 21 a sarcinii. Acesta asigură conexiunea dintre placentă și făt.

Majoritatea cordoanelor ombilicale cresc în lungime în final aproximativ cât lungimea bebelușului ( cu unele excepții), ajungând pânã la 40-70 cm. Cordonul ombilical are în jur de 40 de spire pe lungime. Acesta este format din 3 vase de sânge : două artere ce duc sânge neoxigenat de la făt înspre placentă și o venă ce aduce sânge oxigenat la făt. Diametrul cordonului este de obicei mai mic de 2 cm, iar vasele de sânge sunt înconjurate și protejate de un strat gelatinos.

După naștere, cordonul se secționează între două pense aplicate la 6-8 cm de abdomenul fetal, iar ulterior acesta va fi clampat la 2-3 cm de la inserție de către medicul neonatolog.

Pentru nou-născuții la termen, momentul pensării este discutabil. Întârzierea clampării până la 60 secunde poate duce la creșterea depozitelor totale de fier, a volumului sanguin și reducerea incidenței anemiei nou-născutului.

Pentru nou-născutul prematur, întârzierea clampării are mai multe beneficii și anume : necesitate scăzută a transfuziilor, rată redusă a hemoragiilor și a enterocolitei necrotizante. Această conduită este încurajată și de Academia Americană de Pediatrie.

Dr. Ana-Maria Munteanu

Sursa foto: https://preventionconversation.org/2018/06/08/umbilical-cord-tissue-a-better-way-to-test-for-prenatal-drug-exposure
mai 18, 2023
Colposcopia este o procedura simpla, rapida, noninvaziva, ce evidentiaza in detaliu leziunile de la nivelul...