CRIOCONSERVAREA

O SANSA PENTRU VIITOR!

PREZERVAREA FERTILITATII PRIN CRIOCONSERVARE, IN CADRUL DEPARTAMENTULUI DE FERTILIZARE IN VITRO EUROMATERNA.

Doi ochisori caprui pe care tati ii priveste cu atata drag in fiecare dimineata. Doua manute dolofane, cu perfectul corespondent, la fel de dolofan, al celor doua picioruse pe care tati adora sa le dezmierde in fiecare dimineata cand fetita lui se trezeste din somn. Fiecare noapte i se pare tatalui mult prea lunga, pentru ca nu ii aude pentru atata timp glasul fetitei lui, fiecare somn pare o despartire nedreapta a doua fiinte ce se completeaza reciproc: tatal si fiica. Pare un tablou perfect al unei familii in care tatal este iremediabil atasat de fetita lui, insa povestea lor ascunde mai mult de atat. In urma cu sapte ani, prezentul tatic a fost diagnostic cu cancer, o veste mult prea dureroasa pentru un cuplu tanar, casatorit in urma cu doar doi ani ce isi dorea sa aduca pe lume un copil. Lacrimi varsate, blamarea divinitatii, revolta pentru nedreptatea din viata lor si apoi, dintr-o data constientizarea situatiei si iminenta luarii unor decizii. Numeroase vizite la medici, necesitatea chimioterapiei, riscuri si avantaje si apoi un detaliu semnificativ: posibilitatea de crioconservare a spermei, pentru ca ulterior chimioterapiei cuplul sa poata avea copii. In toata aceasta avalansa de sfaturi medicale, tratamente de urmat si riscuri posibile ale acestora, cuplul s-a agatat efectiv de acest detaliu, pentru a putea lasa intact unul dintre cele mai mari vise: acela de a putea avea un copil. 

Cuplul a adaugat largii palete de medici consultati si un medic specialist in infertilitate care le-a explicat pe larg procedura crioconservarii, avantajele ei si ceea ce implica pe termen lung.

Crioconservarea se recomanda pentru autoconservarea fertilitatii in caz de vasectomie, inainte de chimioterapie, radioterapie sau in cazul unor boli autoimune, inainte de biopsia testiculara, in cazul diagnosticarii unor boli care duc la dificultati de colectare a spermei (dificultati erectile, probleme psihologice, diabet, afectiuni ale maduvei spinarii, boli psihice etc.), indisponibilitatea partenerului de sex masculim in ziua programata pentru efectuarea unei proceduri de reproducere umana asistata sau boli ce duc la scaderea progresiva a calitatii spermei (sindromul Klinefelter, azoospermie tranzitorie, etc.) 

Partenerul de sex masculin trebuie sa recolteze sperma in cadrul unei clinici specializate, inainte de inceperea oricarui procedeu invaziv (chimioterapie, radioterapie, biopsie etc.). Numarul de probe ce vor fi congelate trebuie sa asigure o buna sansa pentru obtinerea unei sarcini in urma unei proceduri de reproducere umana asistata (inseminare intrauterina, fertilizare in vitro) si poate varia de la o proba (dupa o perioada de abstinenta de 3-5 zile), pana la 2-3 recoltari la interval de 24 de ore.  

Sperma este stocata in doze unice de inseminare (criotuburi), in tancuri de stocare specializate ale unei clinici de profil, pana cand cuplul va decide sa o decongeleze pentru a o folosi in cadrul tratamentelor de reproducere umana asistata (inseminare intrauterina, fertilizare in vitro). Cercetarile medicale nu au descoperit pana in ziua de astazi nicio crestere in defectele la nastere sau in boli genetice ale copiilor obtinuti prin tratamente de reproducere umana asistata ale cuplurilor in care partenerul de sex masculin suferea de cancer.

Toate aceste date medicale, uneori prea tehnice pentru tanarul cuplu ce se confrunta cu problema cancerului, au fost analizate si cantarite corespunzator. Mai ales ca medicii au subliniat faptul ca prin chimioterapie se produce o infertilitate temporara sau ireversibila, iar crioconservarea spermei inainte de inceperea tratamentului constituie in prezent unica modalitate de a conserva fertilitatea masculina. Dupa indelungi nopti albe, cuplul a decis sa apeleze la crioconservarea spermei si au semnat un contract cu o clinica specializata. Chimioterapia a inceput, efectul a fost unul neasteptat de devastator, a creat tensiune si neintelegere in cadrul cuplului, dar dupa o lunga perioada, a avut efectul scontat: “raul” disparuse, cancerul fusese invins. Cuplul si-a recapatat armonia, diminetile erau mult mai luminoase si intr-o frumoasa zi de mai cuplul a mers la o clinica de infertilitate pentru efectuarea unei proceduri de inseminare intrauterina cu sperma pe care o conservasera. Liniuta pe testul de sarcina si-a facut aparitia si micuta ce a venit pe lume a completat uniform familia. Taticul este iremediabil cucerit de fiecare minut petrecut cu fetita lui si multumeste divinitatii in fiecare secunda pentru un lucru: faptul ca medicul consultat intr-o perioada tulbure a vietii le-a mentionat posibilitatea crioconservarii spermei, amanunt necunoscut lor, amanunt care daca nu le era prezentat le putea rapi definitiv bucuria de a privi in fiecare dimineata in ochisorii caprui ai fetitei lor. 

Daca aveti intrebari despre aceasta procedura, le puteti adresa direct specialistilor nostri din cadrul departamentului de Fertilizare in Vitro, la numarul de telefon: 0241 605 574

aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...