CUM SE RECOLTEAZĂ CELULELE STEM LA NAȘTERE? SPECIALIȘTII EUROMATERNA NE RĂSPUND

Celulele stem reprezinta deja un subiect comun pentru multi dintre parinti sau viitorii parinti, insa ceea ce se intampla in momentul recoltarii, este mai putin stiut.

Celulele stem reprezinta celulele care stau la baza formarii tuturor tesuturilor si organelor. Acestea sunt prezente in organism, atat in perioada intrauterina cat si dupa nastere, si contribuie la reinnoirea periodica sau la vindecarea tesuturilor si organelor dupa diverse boli / traumatisme.

Recoltarea celulelor stem din sangele cordonului ombilical se va efectua ex-utero, imediat dupa nasterea copilului. Este o procedura foarte simpla, care dureaza cateva minute si nu implica nici un fel de dureri sau riscuri.

Celulele stem se recolteaza indiferent de tipul de nastere pentru care optati. E bine de stiut ca anestezia epidurala nu reprezinta o contraindicatie pentru recoltare. In schimb, contraindicatii absolute in acest caz sunt: HIV, HTLV, sifilis activ, infectie activa cu virus hepatitic B si C si cytomegalovirus.

De recoltare se va ocupa medicul cu echipa care va asista la nastere. Odata ce inceteaza bataile cordonului ombilical, medicul va sectiona cordonul ombilical, desprinzand nou-nascutul de acesta si abia atunci va incepe recoltarea propriu-zisa. Toate activitatile legate de recoltare se realizeaza in conditii aseptice, folosind manusi chirurgicale si masca chirurgicala.

Cordonul este intai dezinfectat in zona in care urmeaza sa fie punctionat, pentru a se evita orice fel de contaminare a sangelui colectat. Se introduce acul in vena ombilicala, permitand curgerea sangelui prin acesta direct in punga speciala, prevazuta cu substanta anticoagulanta. Se agita usor punga pe tot parcursul recoltarii, pentru a permite amestecarea sangelui cu anticoagulantul. Cantitatea de sange recoltata nu trebuie sa respecte o valoare precisa, aceasta putand varia de la 20 pana la 200 ml.

Odata finalizata colectarea de sange din cordonul ombilical, se completeaza un formular cu date despre recoltare si se introduce, alaturi de punga cu sangele recoltat, in kit-ul care se sigilieaza. Dupa sigilare, se va contacta banca de celule stem pentru a se anunta recoltarea, iar banca se va ocupa se ridica kit-ul din maternitate si transportarea acestuia catre locul in care va avea loc stocarea propriu-zisa.

Pentru informatii suplimentare apelati numerele de telefon 0733.443.839.

Gargaz Eftelia

Asistent Medical

Spital Euromaterna Constanta

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...