DUREREA DE SPATE LA FEMEILE GRAVIDE

ȘTIAȚI CĂ…

La aproximativ 70% dintre gravide este prezentă durerea de spate în regiunea lombară de intensitate variabilă. O durere redusă până la moderată poate apărea în urma efortului excesiv, aplecărilor, ridicărilor sau a mersului. Poate fi ameliorată prin ghemuire în loc de aplecare, evitarea pantofilor cu tocuri înalte și folosirea unei perne de spate.

Durerea de spate crește cu avansarea sarcinii și apare mai frecvent la femeile supraponderale și cele cu dureri lombare în antecedente. În unele cazuri durerea poate persista ani de zile după sarcină.

Durerea de spate severă nu ar trebui atribuită sarcinii până nu se practică un consult ortopedic amănunțit. Aceasta poate avea alte cauze neobisnuite cum ar fi osteoporoza asociată sarcinii, discopatia, osteoartrita vertebrală.

Mai frecvent sursa durerii fiind spasmul și sensibilitatea musculară și răspund bine la analgezice, căldură local și odihnă. Dacă este necesar comprimate de Paracetamol pot fi administrate în mod cronic. De asemenea antiinflamatoarele aplicate local pot fi benefice însă pot fi utilizate în perioada sarcinii doar pe perioade scurte pentru a preveni efectele asupra fătului.

După ce durerea acută se remite, exercițiile de stabilizare și întărire asigurate de fizioterapie pot fi o soluție pentru stabilitatea coloanei și a bazinului, esențiale pentru solicitarea crescută din sarcină.

Sursă foto: https://www.nastenatural.ro/wp-content/uploads/2015/09/dureri-de-spate-in-sarcina.jpg

Dr. Mihai Irina
Medic rezident obstetrică-ginecologie

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...