Cum stiu daca bebelusul meu este bine? Cate ecografii sunt necesare in sarcina? Sa fac o ecografie 2D,3D,4D sau 5D? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari pe care le adreseaza viitoarele mamici medicilor curanti.
In general sunt necesare 4-5 ecografii intr-o sarcina :
- in momentul luarii in evidenta (pentru a stabili existenta sarcinii, localizarea ei, numarul embrionilor, se efectueaza transvaginal)
- morfologia de trimestru I ( efectuata intre saptamanile 11-13, ideal la sfarsitul saptamanii 12 si inceputul saptamanii 13, examinare esentiala care impreuna cu bi-testul vor stabili riscul pentru sindromul Down si care poate evidentia malformatii severe incompatibile cu viata cum ar fi anencefalia, se va masura lungimea colului pentru a stabili riscul de nastere prematura, se efectueaza combinat abdominal si transvaginal)
- morfologia de trimestru II ( efectuata abdominal intre saptamanile 20-24, o scanare completa a tuturor organelor fetale)
- monitorizarea starii fetale (fetal well being) (efectuata abdominal in jurul varstei gestationale de 32 saptamani, va stabili daca fatul creste normal si armonios, include examinarea Doppler a vaselor cerebrale si ombilicale fetale pentru a stabili daca bebelusul primeste oxigenul necesar, examinarea placentei si a lichidului amniotic)
- +/- ecografia finala ( efectuata abdominal la 36-38 saptamani, stabileste greutatea fetala, existenta circularei de cordon pericervicale, functionarea normala a placentei, pozitii anormale ale fatului, prezentatia)
Examinarile morfologice din trimestrele I si II trebuie efectuate numai de catre medici specializati in medicina materno-fetala care au competenta in diagnosticarea malformatiilor si consilierea corecta a viitorilor parinti.
Toate examinarile de mai sus vor fi efectuate in 2D.>
Examinarea 3D permite obtinerea unor imagini tridimensionale a unor parti fetale (cum ar fi fata), in examinarea 4D se adauga timpul (imagini 3D in miscare), iar 5D (denumire incorecta deoarece nu exista 5 dimensiuni in spatiu-timp) reprezinta de fapt o imagine 4D HD.Aceste tehnologii nu sunt esentiale pentru a obtine informatii utile despre sanatatea copilului dumneavoastra. Mai mult, in ultimii 2 ani au fost ridicate intrebari serioase din partea specialistilor in ceea ce priveste siguranta examinarii bebelusului in 3D, 4D sau 5D deoarece acesta este ”bombardat” cu ultrasunete venite din directii diferite in incercarea de a reconstrui o fata cat mai draguta de exemplu. Expunerea crescuta la ultrasunete poate provoca incalzirea tesuturilor fetale, in special a creierului, cu efecte necunoscute dupa nastere. De aceea este strict interzisa efectuarea ecografiilor in scop distractiv (”As vrea sa vad cu cine seamana bebelusul meu”, ”Are nasul tatalui sau al mamei?” etc.). La finalul examinarilor ecografice in 2D (care nu trebuie sa depaseasca 45-50 minute) se pot obtine imagini tridimensionale printr-o expunere scurta (1-2 minute) daca conditiile locale o permit (fatul este pozitionat cu fata sau in profil, placenta nu este situata in fata fatului, avem destul lichid amniotic etc).
Dr. Stefanescu Coralia
Medic Primar Obstetrica – Ginecologie
Medic Coordonator Departament Medicina Materno – Fetala
Spital Obstetrica-Ginecologie Euromaterna Constanta