1. In primul minut: Scorul Apgar
La doar un minut dupa nastere, iar apoi din nou la interval de cinci minute, neonatologul verifica bataile inimii, respiratia, tonusul muscular, reactivitatea la stimuli externi si coloratia pielii micutului. Ele vor fi apreciate cu ajutorul scalei Apgar, numita dupa dr. Virginia Apgar, cea care a elaborat procedura. Majoritatea bebelusilor se incadreaza intre sapte si zece puncte, dar unul cu nota mai mica de sapte poate avea nevoie de resuscitare cardio-respiratorie, ca urmare a medicamentelor administrate mamei spre sfarsitul travaliului. Daca scorul puiul tau se situeaza sub cinci, atunci cu siguranta va avea nevoie de mult oxigen pentru imbunatatirea respiratiei.
Scorul Apgar: prima nota din viata copilului tau!
Scorul Apgar se efectueaza la 1 si la 5 minute dupa nastere si urmareste pulsul (numarul de batai cardiace pe minut), respiratia, tonusul muscular, raspunsul la stimuli si culoarea pielii. Fiecare dintre aceste semne sunt punctate cu 0, 1 sau 2. Pentru a retine mai usor aceste 5 semne si modul de punctare, urmareste aceasta schema simpla:
2. In prima ora
- Ceremonia cantarului
Greutatea de la nastere a nou-nascutului are o importanta covarsitoare, punandu-si amprenta asupra dezvoltarii lui ulterioare. Daca s-a nascut cu o greutate de 2,5 kg, se va considera ca are o greutate mica si va avea nevoie de ingrijiri suplimentare. Daca are peste 4 kg, poate indica faptul ca la mama s-a instalat un diabet tranzitoriu, de sarcina. Un nou-nascut la termen poate pierde pana la 10% din greutatea lui de la nastere pe parcursul primelor zile de viata, inainte ca tu sa-ti dai drumul la lapte. Dar bebelusul isi va recapata greutatea initiala pana in ziua a 10-a si apoi va continua sa ia cate 30 g pe zi.
- Masura pentru masura
Aprecierea circumferintei craniului nou-nascutului este un bun punct de reper pentru aprecierea ritmului de crestere ulterioara a creierului. Forma craniului poate fi mai ciudata, daca ai nascut normal si te-ai chinuit mai mult decat celelalte mamici, dar capul micutului isi va reveni in cateva saptamani. In multe maternitati se masoara si inaltimea bebelusului (din crestet, pana-n talpi), utila tot pentru aprecierea dezvoltarii sale ulterioare.
- Inaltimea standard a unui nou-nascut la termen este de 50-51 cm pentru fete si 52 cm pentru baieti.
- Fata
Ochii bebelusului tau sunt investigati in cautarea unor eventuale semne de infectie si cataracta, gura de absenta sau scindarea valului palatin si, bineinteles, se verifica fontanelele.
- Spatele
Se verifica daca sira spinarii e functionala si daca anusul e deschis.
- Organele interne
Inima si plamanii sai – sunt atent ascultate cu ajutorul stetoscopului, iar burtica e locul unde se verifica, prin palpare, daca ficatul si rinichii sunt la locul lor.
- Zona genitala
Poate fi inflamata la nou nascuti, ca urmare a medicatiei mamei. Fetitele pot prezenta o mica scurgere sau chiar semnele unei sangerari. Medicul se asigura daca zona e bine dezvoltata, iar la baieti verifica daca testiculele au coborat corect in sacul scrotal.
- Membrele
Micutului tau sunt studiate atent, pentru excluderea unor malformatii, de genul degetelor lipite, lipsa sau in plus.
- Solduri
Bebelusul este plasat pe spate pe o suprafata tare. Medicul ii va departa picioarele, cu genunchii indoiti – in pozitia picioarelor de broasca – si ii va roti varful coapsei in articulatia soldului. Se verifica astfel daca soldul nu este dislocat sau instabil – ceea ce l-ar recomanda pentru o investigatie cu ultrasunete. Nu te speria daca brotacul tau o sa tipe, investigatia este extrem de importanta.
3. In primele zile
- Testele enzimatice
Bebelusului tau ii vor fi rapiti cativa stropi de sange, dintr-o vena a labei piciorului, pentru a verifica daca nu are anumite anomalii enzimatice (fenilketonuria sau hipotiroidismul). Conform spuselor conf. dr. Dumitru Matei, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Alfred Rusescu”, aceste boli sunt extrem de rare, dar, corecta si rapida lor diagnosticare este vitala pentru reusita tratamentului.
- Icterul fiziologic
E determinat de cresterea bilirubinei din sange si afecteaza unul din cinci nou-nascuti. In functie de cresterea nivelului bilirubinei, in urmatoarele 24 de ore, medicul va decide daca puiul tau are sau nu nevoie de fototerapie. In cazul in care coloratia galbena a pielii si sclerelor (zona de sub pleoape) se mentine si dupa doua saptamani, micutul va fi supus unor analize suplimentare de sange.
- Injectiile de vitamina K
Unii dintre bebelusi se nasc cu un nivel scazut al acestei vitamine care este esentiala in coagularea sangelui si pot face, daca sunt neglijati, boala hemoragica a nou-nasutului. De aceea, in aproape toate maternitatile bebelusii sunt injectati cu vitamina K sau o primesc pe gurita, de mai multe ori pe parcursul a doua saptamani.
4. Reflexele
Poate nu stiai, dar un nou-nascut la termen are peste 70 de reflexe testabile. Intr-un cuvant, multe! Motiv pentru care, in cele ce urmeaza ne vom opri doar asupra celor mai importante.
- Reflexul de prindere
Pediatrul apasa in palma si pe talpa puiului tau pentru a vedea daca acestea se curbeaza in jurul degetului sau. E un reflex ce dateaza de pe cand primii oameni se desparteau de verisoarele lor maimute. Bebelusii isi pierd acest reflex pe la varsta de 5 luni.
- Mersul
Atunci cand puiul tau e ridicat in pozitie verticala, are tendinta sa faca niste pasi exagerati de mari. Acest reflex dispare in cateva saptamani.
- Reflexul de supt
Pentru nou-nascut, suptul sau miscarea de cautare si apucare a mamelonului nu reprezinta actiuni voluntare. Din aceasta cauza, ele se numara si printre primele verificate de medici.