Vaccinurile realizeaza o imunizare activa a organismului fata de o serie de boli produse de agenti infectiosi (virusuri sau bacterii). Utilizarea vaccinurilor de-a lungul ultimului secol a determinat eradicarea unor boli (variola,) sau restrangerea foarte importanta a altor boli (poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola). Bolile care sunt prevenite prin vaccinuri s-au dovedit a fi boli grave sau foarte grave astfel incat utilizarea pe scara larga a vaccinurilor a facut ca un numar extrem de mare de copiii si adulti sa fie scutiti de aceaste boli. Morbiditatea si mortalitatea prin boli infecto-contagioase a scazut la nivel global, iar speranta de viata a crescut semnificativ.
De ce imunizarea este necesara la o varsta atat de frageda?
Studiile au demonstrat ca initierea imunizarilor active la varsta mica este necesara si reprezinta un avantaj major in cresterea rezistentei organismului la boli contagioase.
Vaccinurile, ca orice produs medicamentos, au efecte secundare?
Ca orice produs medicamentos vaccinurile au efecte secundare si reactii adverse, incidente, accidente si complicatii a caror frecventa este variabila in functie de preparat. La nivel general beneficiile administrarii de vaccinuri sunt imens mai multe si mai importante in comparatie cu neajunsurile. Din fericire efectele secundare minore sunt cele care prevaleaza in comparatie cu complicatiile majore care sunt foarte rare.
Vaccinul poate fi mai periculos decat boala, prin efectele sale secundare?
In niciun caz vaccinurile nu sunt mai periculoase decat boala, vaccinul produce intr-un timp variabil cresterea nivelului de anticorpi fata de agentii patogeni si acesta este un proces care se desfasoara fara simptome clinice, pe cand bolile infectioase produse de respectivii agenti patogeni (fata de care administram vaccinurile) produc o simptomatologie clinica individualizata, cu simptome de gravitate variabila adesea cu complicatii majore ceea ce afecteaza populatia infantila, familiile si impovareaza sistemul de sanatate.
Ce le recomandati viitorilor parinti care sunt nehotarati in privinta vaccinurilor?
Recomandam parintilor care sunt pregatiti sa refuze vaccinarile sau sunt nehotarati in ceea ce priveste vaccinarile copiilor lor, sa se informeze din surse autorizate ( medici neonatologi,pediatri, infectionisti) cu privire la beneficiile si riscurile vaccinurilor. Sa ia in calcul circulatia masiva a persoanelor dintr-un loc in altul si sa incerce sa realizeze riscul la care sunt eventual supusi copiii nevaccinati prin vointa parintilor lor, dar si copiii din jur care inca nu au ajuns la varsta vaccinarii si care pot fi expusi bolilor infecto-contagioase, deoarece anumite vaccinuri (antirujeolic, antioreion, antirubeolic,antivaricela) se efectueaza in jurul varstei de un an, iar acesti copii pot fi expusi bolilor inainte sa fie vaccinati.
Dr.Malcea Lenuta – Medic Primar Pediatru Spital Euromaterna