IMUNIZAREA NOU NASCUTULUI ȘI A SUGARULUI

Copiii, in special in primul an de viata, sunt in mod particular cei care au mare nevoie de protectie. Milioane de copii se bucura de sanatate ca urmare a efectului sigur protector al imunizarilor active. Vaccinarile constituie modalitatea de a induce imunizarea activa dobandita artificial. Ele stimuleaza maturarea sistemului celular imunocompetent ceea ce justifica inceperea vaccinarilor cat mai curand dupa nastere.

“Sa-mi vaccinez copilul imediat dupa nastere in maternitate conform schemei nationale de vaccinari sau sa nu-mi vaccinez deloc copilul incepand din maternitate?”

Aceasta este o intrebare cu o situatie delicata tot mai des intalnita in ultima vreme, un subiect important pe care unii parinti il considera neclar din cauza unor surse variate de informare nu intotdeauna exacte din punct de vedere medical.

Vaccinarea este una dintre interventiile cele mai de succes la nivel mondial prin care au fost prevenite milioane de decese si dizabilitati produse de cele sase boli: difterie, rujeola, tuse convulsiva, poliomielita, tetanos, tbc. In prezent exista 27 de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, boli care apar la sugari, copii, adolescenti si adulti.

Iata si pozitia generala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) referitoare la vaccinuri:

  • vaccinurile utilizate pe scara extinsa in domeniul sanatatii publice trebuie sa indeplineasca standardele OMS.
  • sa fie sigure si sa aiba un impact semnificativ impotriva bolii in toate grupele de populatie pentru care sunt recomandate.
  • vaccinurile destinate sugarilor sau copiilor mici sa fie usor de adaptat la programele nationale si la calendarul de imunizare din copilarie.
  • sa nu interfereze cu raspunsul imun la alte vaccinuri administrate simultan.
  • sa fie formulate conform standardelor tehnice, conditiile de refrigerare si de depozitare stabilite.
  • sa fie accesibile din punct de vedere financiar,pentru diferite zone ale globului.

Aceste standarde OMS referitoare la vaccinuri, exprima opinia unor autoritati la nivel mondial, completate de expertiza teoretica si practica a medicilor din diverse specialitati din Romania, implicati in managementul bolilor infectioase pediatrice.

Un copil corect vaccinat in plina stare de sanatate va fi protejat in perioada copilariei. Un exemplu referitor la incidenta complicatiilor neurologice ale vaccinarii antirujeolice este comparabila cu a altor vaccinuri cu virus viu atenuat, dar beneficiile vaccinarii intrec cu mult riscurile bolii.

In concluzie, vaccinurile nou nascutului si sugarului sunt asociate cu protectie, imunitate, copilarie sanatoasa, confort psihic al copiilor si parintilor.

Dr. Inceu Mimi

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...