ÎNGRIJIREA NOU-NĂSCUTULUI SĂNĂTOS ÎN MATERNITATE

Nou-nascutul mai mare de 35 saptamani si care cantareste cel putin 2 kilograme poate insoti mama in salon pe perioada internarii in maternitate.

Mama si copilul vor purta o banda de identificare la mana pe parcursul internarii in maternitate.

Perioada de tranzitie reprezinta primele 4 – 6 ore dupa nastere, cand nou-nascutul se adapteaza la viata extrauterina: adaptare termica, respiratorie, circulatorie.

In aceasta perioada de tranzitie, nou-nascutul este supravegheat de catre personalul medical, fiind tinut in incubator sau masa radianta (care ii furnizeaza caldura suplimentara necesara tranzitiei termice).

Dupa aceasta perioada de tranzitie, daca totul decurge normal, nou-nascutul poate fi transferat in salon alaturi de mama (in cazul nasterii spontane). Nou-nascutul din nastere prin operatie cezariana se transfera in salon, alaturi de mama, la aproximativ 24 de ore de la nastere.

Nou-nascutul care nu se adapteaza la viata extrauterina in perioada de tranzitie (din diferite motive) va fi transferat in Terapie Intensiva pentru ingrijire medicala speciala.

Ingrijirea de rutina.

Nou-nascutul sanatos ar fi bine sa stea alaturi de mama tot timpul, pentru consolidarea relatiei mama – copil si promovarea alaptarii.

Prima baie se face imediat dupa nastere si in fiecare zi pana la externare.

Toaleta cordonului ombilical se face in fiecare zi folosind solutii antiseptice si lasand cordonul liber la aer, fara a fi necesara pansarea acestuia. Lasand cordonul liber la aer, acesta se va usca si se va detasa mai repede.

Profilaxia oftalmiei gonococice se face prin administrarea in sacul conjunctival a nitratului de argint, imediat dupa nastere.

Profilaxia bolii hemoragice neonatale se face prin administrarea de vitamina K (Fitomenadion) in primele 6 ore dupa nastere.

Vaccinarea impotriva hepatitei B se face in primele ore dupa nastere, urmata de administrarea vaccinului BCG (impotriva tuberculozei) dupa 48 ore de la nastere.

Analize si teste uzuale efectuate in maternitate:

  • determinarea Rh-lui la nou-nasctii din sarcina cu incompatibilitate de Rh;
  • determinarea glicemiei la nou-nascutul din mama cu diabet, macrosom sau greutate mica la nastere;
  • screening pentru hipotiroidia congenitala si boli metabolice (dupa 48 de ore de la nastere);
  • testul auzului, dupa 7 zile de la nastere, pentru depistarea precoce a hipoacuziei.

Nou-nascutul sanatos, la termen si fara probleme medicale, nu necesita recoltarea altor analize, decat daca medicul neonatolog recomanda recoltarea unor analize, in functie de problemele de sanatate ale copilului (anemie, hiperbilirubinemie).

Nou-nascutul este vizitat de cel putin doua ori pe zi de catre neonatolog (vizita, contravizita), iar la externare primeste documentele medicale: bilet de externare, scrisoare medicala, reteta, carnet de vaccinare.

Dr. Rotaru Elena

Medic Specialist Pediatru

aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...