Milioane de femei din intreaga lume utilizeaza injectiile contraceptive. Majoritatea se simt bine folosind aceasta metoda contraceptiva si mare parte dintre ele nu sunt interesate de schimbarea injectiilor cu alte mijloace de contraceptie. Cu toate ascestea, contraceptivele injectabile nu sunt potrivite oricui. Inainte de a lua decizia sa optezi pentru injectii, va rugam sa va informati bine despre modul de actiune si despre eventulalele efecte secundare ce pot aparea si sa retii ca odata ce ai facut injectia vor trece cam 3 luni inainte ca medicamentul sa dispara din organismul tau. Deci trebuie sa fiti sigura ca vreti sa faci injectia.
CE SUNT INJECTIILE CONTRACEPTIVE
Aceste doze de contraceptive injectabile se fac intramuscular si te protejeza de sarcina nedorita o perioada considerabila de timp. Deci este metoda ideala pentru cele care uita mereu sa-si ia pilulele contraceptive, nemaifiind nevoie sa ai mereu grija lor sau a prezervativelor – deci poti avea parte de sex spontan, fara alte griji. Cele mai cunoscute contraceptive injectabile sunt:
- Depo -provera (medroxyprogesteron) – cele mai des folosite; ofera 12 luni de protectie;
- Noristerat (norethisteron) – ofera protectie contraceptiva timp de 8 luni, dar nu este asa populara.
Ambele contraceptive contin un hormon numit progestogen , cu efecte similare celui natural – progesteronul- produs de organismul feminin.
In S.U.A exista un alt treilea tip de contraceptiv injectabil, numit “Lunelle”, despre care se spune ca ar controla mult mai bine menstruatiile datorita celor 2 hormoni din continutul sau, asemenea contraceptivelor orale.
CINE N-AR TREBUI SA FOLOSEASCA INJECTIILE?
Nici un astfel de contraceptiv nu ar trebui folosit de pacientele care sufera de sangerari vaginale anormale de cauza nediagnosticata.
Nu se recomanda sa folositi injectiile daca ati avut un cancer hormono-dependent, daca aveti migrene, daca aveti vreo afectiune a ficatului sau predispozitie la tromboza (cheaguri).
Exista situatii in care bolile rare exclud folosirea contraceptivelor injectabile, dar ginecologul va va spune daca este si cazul dvs.
De asemenea, daca pe parcursul unei sarcini ati suferit de prurit colestatic (mancarime intensa), atunci injectiile nu sunt recomandate.
Agentia Europeana pentru Medicamente are urmatoarele recomandari pentru folosirea injectabilelor:
- la adolescente, acolo unde nu se pot folosi alte mijloace de contraceptie;
- la femeile de orice varsta, dar folosirea lor pe o perioada mai mare de doi ani necesita si o analiza a eventualului risc;
- femeile cu factori de risc pentru osteoporoza, ar trebui sa foloseasca orice alta metoda de contraceptie deoarece s-a demonstrat ca utilizarea frecventa a injectiilor pot cauza mici pierderi de densitate osoasa.
CUM FUNCTIONEAZA INJECTIILE CONTRACEPTIVE?
Acestea actioneaza avand trei efecte contraceptive:
- impiedica ovulatia (ovarul nu mai elibereaza ovocite);
- ingroasa glera cervicala, impiedicand trecerea spermatozoizilor prin canalul cervical;
- subtiaza endometrul, astfel incat un ovul fecundat nu ar putea sa se fixeze de mucoasa uterina.
CAT DE EFICIENTE SUNT ACESTE INJECTII?
Sunt foarte eficiente, intr-adevar. Majoritatea expertilor spun ca sunt 99% sigure, ceea ce inseamna ca din 100 de femei care folosesc aceasta metoda timp de 1 an, doar una singura ramane insarcinata. Asta face ca injectiile sa se situeze printre cele mai eficiente metode de contraceptie.
Cele mai multe sarcini nedorite apar la femeile care uita sa-si administreze la timp urmatoarea doza. Deci trebuie sa tineti minte la ce interval de timp trebuie sa ti se faca urmatoarea.
De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca anumite medicamente pot intractiona cu contraceptivul injectat, diminuand eficienta acestuia. Cand vi se prescrie orice alt medicament, nu uitati sa mentionati ca folosesti acest tip de contraceptie. De regula, medicamentele pentru epilepsie si tuberculoza pot reduce efectul contraceptivului folosit.
S-a demonstrat ca Depo – provera ar conferi o oarecare protectie impotriva cancerului de endometru. Pe de alta parte, atarna in balanta faptul ca exista o sansa ca aceste contraceptive sa cresca riscul de cancer mamar.
De asemenea, folosirea acestor injectii se considera ca ajuta la prevenirea chisturilor overiene si a sarcinilor extrauterine.
CARE SUNT EFECTELE SECUNDARE?
Sa nu credeti ca aceasta metoda de contraceptie nu are efecte secundare! Sunt sanse foarte mari (de aproape 40%) ca menstruatiile dvs. sa fie perturbate in anumite feluri.
Cele mai cunoscute efecte secundare ale Depo-provera, sunt urmatoarele:
- menoragia (menstruatii abundente);
- menstruatii prelungite;
- menstruatii mai rare (oligomenoreea);
- absenta menstruatiilor;
- dureri de cap;
- dureri de burta;
- slabiciune;
- ameteala;
- crestere in greutate;
- intrarzie reaparitia fertilitatii, dupa incetarea efectului contraceptiv – totusi nu exista dovezi despre instalarea infertilitatii de durata.
UNDE POT SA-MI FAC INJECTIA?
Ginecologul dvs. este singurul in masura sa va prescrie aceste contraceptive, in cazul in care vi le recomanda. Injectiile se fac in primele 5 zile de menstruatie pentru a conferi protectie imediata impotriva sarcinii. De obicei, aceste contraceptive sunt recomandate de obstetricieni, postnatal. La 6 saptamani dupa ce ai nascut poti face injectia, dar nu mai devreme pentru ca se pare ca pot cauza hemoragie.