Activitatea medicala diversa din cadrul Spitalului Privat de Obstetrica Ginecologie Euromaterna include printre altele abordarea laparoscopica diagnostica si terapeutica a diferitelor afectiuni ginecologice. Desi laparoscopia nu mai este o tehnica medicala noua pentru pacienti, inca exista necesitatea explicarii clare si succinte a aspectelor legate de ea din punctul de vedere al pacientului. Intrebarile primite in cursul consultatiilor preanestezice se refera nu numai la managementul anestezic strict, ci si la indicatiile laparoscopiei, efecte secundare adverse, durata spitalizarii s.a.m.d. De aceea, mi-am propus sa vin in intampinarea acestor neclaritati in speranta ca pacientele noastre propuse pentru asemenea interventii vor pasi peste pragul spitalului Euromaterna cu curaj si incredere in profesionalismul medicilor nostri si cu minimum de semne de intrebare. Orice feedback din partea dumneavoastra este binevenit.
Laparoscopia este o alternativa la chirurgia clasica prin deschiderea larga a abdomenului. Laparoscopul este un instrument subtire cu camera optica pentru vizualizarea directa a cavitatii pelvine, pentru introducerea caruia sunt necesare 2-3 incizii minime, de aprox.2 cm. Timpul de vindecare evident este mai scurt si confortul pacientului crescut. Procedurile laparoscopice sunt efectuate de medici ginecologi cu experienta, dar si cu competente si examene sustinute de-a lungul anilor special in acest domeniu. Cu alte cuvinte, nu orice ginecolog poate efectua aceasta operatie, iar Euromaterna are asemenea specialisti in colectivul sau.
O laparoscopie poate fi folosita in scop diagnostic, de tratament sau ambele. Astfel, o operatie inceputa pentru intentii de diagnostic poate continua in scop de tratare a afectiunii descoperite, pentru rezolvarea ei intr-un singur moment operator.
Care sunt principalele diagnostice cautate prin aceasta tehnica? Iata cateva:
- Durere pelvina de cauza neexplicata
- Infertilitate (sterilitate) neexplicata
- Istoric de infectii pelvine
Ce se poate descoperi intraoperator?
- Endometrioza
- Fibroame uterine
- Chisturi sau tumori de ovar
- Sarcina extrauterina
- Puroi
- Aderente pelvine (cicatrici dureroase rezultate in urma unor operatii sau infectii anterioare)
- Infertilitate de cauza tubara (trompe uterine blocate)
- Boala inflamatorie pelvina
- Cancere ale aparatului de reproducere
Care sunt tratamentele aplicabile laparoscopic?
- Extirparea ovarelor sau doar a chisturilor ovariene
- Extirparea nodulilor fibromatosi
- Extirparea tesutului endometriozic (tratarea endometriozei)
- Indepartarea aderentelor
- Legarea trompelor uterine in scop contraceptive
- Procedura Burch pentru tratarea incontinentei urinare
- Tratarea prolapsului uterin (caderea uterului)
- Histerectomie (indepartarea uterului)
Cum este pregatita pacienta pentru acest tip de operatie?
- Analize si investigatii recomandate de medical curant ginecolog, odata ce s-a stabilit indicatia pentru acest tip de operatie, inclusiv imagistica (radiografie pulmonara, histerosalpingografie etc.)
- Examinare (consultatie) preanestezica pentru evaluarea, evitarea si tratarea potentialelor riscuri pe care le prezinta pacienta in cazul unei anestezii generale si in conditiile unei tehnici laparoscopice ce presupune insuflare de gaz si pozitii special intraoperator; in cursul acestui consult puteti si trebuie sa va lamuriti asupra anesteziei si riscurilor ei, care se asuma de catre dumneavoastra in cunostinta de cauza! Nu uitati sa aduceti toata documentatia medicala pe care o aveti; daca nu retineti medicamentele folosite, notati-va schema de tratament pe o foaie pe care i-o prezentati medicului anestezist!
- Post preoperator de lichide si alimente, modificarea tratamentelor de rutina si purgative conform indicatiilor medicului anestezist
- Nu uitati sa mentionati si suplimentele naturiste, multe din ele interfera cu anestezicele sau coagularea sangelui
- Veniti si plecati insotita
Cum decurge procedura?
- Intotdeauna se practica anestezie generala, ceea ce presupune ca nu veti simti si nu veti sti nimic pe parcursul operatiei. Exista cazuri de perceptii in cursul unei anestezii generale peste tot in clinicile din lume, dar ele reprezinta un procent minimal si se depun toate eforturile pentru evitarea acestor incidente, ele fiind legate de structuri iesite din comun ale pacientei. De aceea, daca aveti in familie asemenea cazuri sau aveti personal antecedente, nu uitati sa le mentionati medicului la examenul preanestezic!
- Dupa ce adormiti, se introduce un tub subtire (sonda endotraheala) in trahee pentru a asigura ventilatia/respiratia corecta pe parcursul interventiei. Este posibil, din aceasta cauza, sa resimtiti o jena in inghitire cateva ore dupa trezire, lucru normal si nepericulos. Nu uitati sa mentionati anestezistului orice problema in sfera respiratorie si ORL!
- Deasemenea, dupa ce adormiti vi se introduce o sonda urinara care se va scoate cind sunteti capabila sa mergeti la toaleta.
- In cursul interventiei vi se introduce o cantitate de gaz medicinal (CO2) in abdomen printr-un ac subtire, cu rolul de a indeparta peretele abdominal de organele interne si de a evita lezarea acestora. Printr-o incizie mica in ombilic se introduce laparoscopul, prin care medical vede organele interne, imaginile fiind transmise pe un ecran. Daca procedura este diagnostica, ramine o singura incizie; daca este terapeutica, se fac mici incizii suplimentare pentru introducerea unor instrumente subtiri. Cicatricile vor fi aproape invizibile. Daca apar complicatii neprevazute, lucru inevitabil cind vorbim despre medicina si despre diversitatea pacientilor, exista posibilitatea conversiei, adica transformarii intr-o operatie clasica pentru rezolvarea problemelor particulare aparute.
- Medicul anestezist va supravegheaza si trateaza permanent in cursul operatiei, nu va paraseste pentru nicio alta interventie! Tot el va prescrie tratamentul pentru urmatoarele 24 de ore cat veti sta in Reanimare. Acolo veti fi supravegheata permanent de asistenta care administreaza tratamentele recomandate si care, in caz de necesitate, anunta medical anestezist de garda prezent 24/24h in spital.
- Mobilizarea (“plimbarea”) se face precoce, ceea ce contribuie si la externarea mai rapida a pacientei.
Recuperarea dureaza?
- Ea incepe odata cu trezirea din anestezie, care are loc in sala de operatie. Cand medicul anestezist considera ca sunteti stabila, va transfera in Reanimare.
- Acolo veti fi monitorizata permanent.
- Sonda urinara va fi scoasa, dar este posibil sa aveti temporar dificultati in urinare.
- Recuperarea depinde ca durata, de la cateva ore la cateva zile, functie de procedura efectuata si de capacitatea personala de toleranta a durerii si de vindecare.
- Dupa laparoscopie, ombilicul poate fi dureros, la fel pot exista dureri in umarul drept sau torace, legate de introducerea de gaz medicinal, care dispar in cateva ore. Pot fi vanatai pe abdomen.
- Pot exista greata si voma in prima zi, tratate intens de medicii nostri.
- Se administreaza antibiotic si calmante pentru durere.
- Aveti nevoie de repaus fizic cateva zile/cateva saptamani, putand sa va intoarceti la activitatile normale in circa o luna.
Exista complicatii? Ca in orice interventie medicala, de la ingestia unei pastile, la injectii si operatii, exista complicatii, chiar daca totul se face”ca la carte” si nu exista urma de malpraxis. De aceea, este foarte important sa semnalati doctorului:
- Dureri moderate/mari abdominale
- Greata/voma prelungite peste o zi
- Febra peste 38°C
- Sangerare sau puroi la locul inciziilor
- Durere la urinare/scaun
Cu cat se diagnosticheaza mai repede o complicatie, cu atat mai repede si mai efficient se trateaza.
La ce riscuri ma pot astepta?
- Minore si frecvente, ca iritatia pielii sau tulburari la urinare
- Rare, dar serioase, ca
- Lezarea vaselor peretelui abdominal, vezicii urinare, intestinului, uterului
- Leziuni de nervi
- Reactii alergice grave
- Cheaguri de sange
- Probleme grave de urinare
- Patrunderea unei parti de CO2 in sange = embolie gazoasa
Scrieti si discutati cu medical curant si cu anestezistul orice vi se pare in neregula in zilele urmatoare operatiei!
Lector Univ.Dr. Balcan Alina