MALPOZIȚIILE PICIORULUI ȘI PICIORUL STRÂMB CONGENITAL

Malpozitiile piciorului sunt frecvent intalnite la nou-nascut, consecinta a mentinerii pozitiei fetale in uter (picioare incrucisate). Miscarile piciorului sunt posibile, fara limitarea amplitudinii.

Malpozitiile se corecteaza spontan, uneori fiind necesar masajul sau alte proceduri recomandate de kinetoterapeut.

Piciorul stramb congenital este o anomalie de dezvoltare a piciorului. Sunt incriminati factori genetici (istoric familial), factori de risc (mamicile care fumeaza), mai rar, factori posturali (pozitia fatului). Piciorul este rigid si constituie o urgenta majora in specialitatea ortopedie.

Piciorul stramb congenital necesita tratament ortopedico-chirurgical si kinetoterpie (gimnastica medicala).

Cele mai frecvente malpozitii: picior talus, picior valgus, picior talus valgus

  • In “piciorul talus”, copilul sta sprijinit pe calcaie, laba piciorului fiind indreptata in exterior spre gamba
  • In “piciorul valgus”, sprijinirea se face pe partea interioara a piciorului; se asociaza adesea cu genu valgum (genunchii nu se ating).
  • Talus valgus (tal valg) reprezinta cea mai frecventa malpozitie, cand piciorul se afla intr-o pozitie exagerata de flexie dorsala, sprijinit pe marginea interna. Forma piciorului este normala.

Poate sa dispara si spontan, dar se recomanda, de regula, masaj la picioare si/sau kinetoterapie. Apare mai des la sexul feminin. Se poate asocia cu luxatia congenitala de sold, de aceea se recomanda ecografia de sold in primele saptamani de viata.

  • Metatarsus varus este o deformatie a piciorului des intalnita. Incidenta este de 1/1000 nou-nascuti vii, in 50% din cazuri fiind bilaterala si afecteaza in mod egal fetitele si baietii. Apare datorita pozitiei vicioase in uter, jumatate din fata a labei piciorului fiind orientata spre interior. Are o evolutie favorabila, daca se incepe tratamentul kinetoterapic precoce, insa, daca trec cateva luni, malformatia devine ireductibila. Bebelusii cu metatarsus varus pot prezenta riscul de a avea si displazie de sold, de aceea se recomanda ecografie de sold in primele saptamani de la nastere.

Cea mai frecventa anomalie de dezvoltare a piciorului este varus equin, cand laba piciorului este indreptata spre interior, formand un unghi drept cu gamba; piciorul se sprijina pe partea laterala a labei si nu pe talpa, iar degetele de la picioare sunt orientate in jos; piciorul este rigid, cu forma anormala. Incidenta este de 1 la 1000 de nasteri, in 50% din cazuri fiind bilaterala si este mai frecventa la baieti.

Varus equin poate sa se asocieze cu spina bifida sau alte afectiuni neuromusculare, malformatii ale altor aparate, displazia congenitala de sold (relativ frecvent).

In cele mai multe cazuri, aceasta anomalie de dezvoltare a piciorului se diagnosticheaza antenatal, prin ecografie, in jurul saptamanilor 22-24 de sarcina, urmand sa fie confirmat la nastere. Exista si situatii cand este descoperita abia la nastere.

Piciorul stramb var equin necesita trimitere imediata la medicul specialist ortoped, pentru initierea cat mai precoce a tratamentului (in primele 4-5 zile de la nastere). Netratata sau tratata incorect, anomalia piciorului duce la infirmitate severa.

Daca este tratata la timp si in mod corespunzator, anomalia congenitala este complet vindecabila.

Dr. Monica Cristescu

Medic primar pediatru

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...