Insuficienta (incompetenta) colului uterin se manifesta prin dilatatia cervicala fara dureri, fiind principala cauza a pierderilor repetate a sarcinilor in trimestrul II. Uneori pot fi prezente mici semne cum ar fi: o senzatie de presiune in zona inferioara a abdomenului, durere ca la menstruatie sau dureri de spate, modificari ale secretiilor vaginale.
Insuficienta cervicala poate fi congenitala (defecte in structura fibrelor de colagen) sau dobandita (dilatatii repetate ale colului in urma chiuretajelor uterine, tratamente pentru leziuni ale colului, etc.).
Diagnosticarea se face pe baza anamnezei (istoricului) pacientei si a masurarii ecografice a lungimii colului. In plus, se pot utiliza teste rapide vaginale care au la baza pozitivarea fibronectinei fetale.
In practica, masurarea ecografica a colului este cea mai utilizata, putandu-se efectua in timpul morfologiei de trimestru I, sau la varsta gestationala de 16 saptamani. Un col mai scurt de 25 mm indica necesitatea unui tratament.
Alaturi de utilizarea progesteronului intravaginal (administrarea pilulelor pe cale orala nu are efect) si/sau a cerclajului in Spitalul Euromaterna, se utilizeaza tehnica montarii unui pesar.
Pesarul este un dispozitiv din silicon, de forma unui triunghi de con, care se introduce in vagin, la nivelul colului, in scopul modificarii axului canalului cervical si al sustinerii greutatii uterului gravid in crestere.
Montarea acestui dispozitiv se face incepand cu saptamana 14 a sarcinii si se mentine pana in saptamana 37. Tehnica nu necesita pregatiri speciale, nu este invaziva si nu necesita anestezie (ca in cazul cerclajului clasic), este nedureroasa si necostisitoare.
In plus, trebuie cunoscut faptul ca cerclajul nu este indicat in cazul sarcinilor gemelare sau multiple, de aceea, pesarul reprezinta o alternativa de tratament alaturi de progesteronul intravaginal.
Pentru ca aceste masuri de tratament sa aiba succes, noi recomandam tuturor pacientelor cu risc de avort in trimestrul II sau de nastere prematura sa urmeze cateva reguli simple:
- Sa renunte complet la fumat (factor major de risc in nasterea prematura);
- Sa evite sau sa trateze constipatia prin alimentatie corecta, buna hidratare si/sau medicatie;
- Sa evite efortul fizic major sau sustinut si contactul sexual. Nu se recomanda repausul prelungit la pat datorita riscului mare de tromboze (cheaguri de sange);
- Sa efectueze la timp toate controalele periodice recomandate de medicul curant.
Dr. Stefanescu Coralia – Medic Primar Obstetrica Ginecologie