NAȘTEREA NATURALĂ ÎN MATERNITATEA EUROMATERNA DIN CONSTANȚA

Pentru a veni in sprijinul pacientelor, Maternitatea Euromaterna din Constanta va invita sa cititi tot ceea ce trebuie sa stiti despre o nasterea naturala.

Cu siguranta, atat pentru mamici, cat si pentru tatici, nasterea este un miracol: pe lume apare o noua fiinta, transforma o femeie in mama si un barbat in tata, implineste visul unui cuplu transformandu-l in familie si, nu in ultimul rand, aduce cea mai frumoasa experienta din viata unei femei.

Nasterea naturala este un tip de nastere pe care medicii il recomanda, evident, daca nu exista alte complicatii ce ar putea impiedica acest lucru.

Intre saptamana 38 si 40 a sarcinii, dupa ce ati fost urmarita pas cu pas de catre un medic obstetrician, intr-o buna zi, asadar, debuteaza travaliul.

Ce este travaliul?

Travaliul este efortul depus de organismul dumneavoastra pentru a naste un copil. Uterul se contracta, cervixul (gura uterului) se deschide si astfel veti expulza copilul.

Semnele “clasice” ca sunteti pregatita pentru nasterea naturala:

1. Scurgere vaginala: posibil cu cateva firisoare de sange. El atesta faptul ca dopul de mucus care iti sigila colul uterin a fost eliminat. Teoretic, colul incepe sa se dilate. Practic, dopul se poate reface si nasterea mai poate intarzia cateva zile.

2. Dureri de mijloc: de tipul celor premenstruale.

3. Se rup membranele (“se rupe apa”) sau doar se fisureaza, iar lichidul amniotic incepe sa curga in cantitate mai mare sau mai mica. Daca observati un lichid incolor care curge continuu, este vorba evident, de ruperea membranelor. Asteaptati-va la travaliu in 48 de ore.

4. Contractii dureroase si regulate: este important sa faceti diferenta intre contractiile false din ultimele doua luni si cele reale, care se repeta la intervale regulate, de la o ora distanta, pana la 10, 15 minute.

LA CE SA VA ASTEPTATI CAND ARE LOC NASTEREA NATURALA?

La camera de garda de la Maternitatea Euromaterna din Constanta veti fi consultata de catre medicul dumneavoastra curant sau de catre unul dintre medicii echipei de garda. Medicul care va consulta este persoana care decide daca va aflati in situatia de a ramane internata, respectiv daca sunteti sau nu in travaliu.

Odata hotarata internarea, veti fi transferata in sala de travaliu, unde vi se vor recolta analize. Se va asculta frecventa batailor cordului fetal (indicatorul “starii de bine a fatului”). Pe toata perioada travaliului, in afara medicului curant, gravida este urmarita de catre asistenta. Aceasta recolteaza analizele, administreaza medicatia la solicitarea medicului curant.

Anestezia epidurala este recomandata in nasterea naturala.

Contractiile din travaliu sunt rezultatul contractarii si relaxarii uterului. Stergerea colului uterin (cervixul) implica subtierea si scurtarea acestuia, care pregateste colul pentru a se dilata si a lasa bebelusul sa treaca. Colul dispare treptat pe masura ce este tractionat de contractiile uterine. Dilatarea reprezinta deschiderea colului uterin (care este inchis anterior declansarii travaliului), ajungand la un diametru de 10 centimetri. Acesti parametri sunt folositi pentru a masura progresia travaliului, semnaland schimbarile de faza si de stadiu.

In functie de starea membranelor (rupte sau nu) si evolutia travaliului, gravida este consultata de catre medic – in medie – din doua in doua ore.

La dilatatie completa pacienta este transferata in sala de nasteri. Dupa nastere, copilul este preluat de catre neonatolog, timp in care obstetricianul penseaza si sectioneaza cordonul ombilical. Acesta este momentul in care se face si recoltarea de celule stem. Urmeaza delivrenta – eliminarea placentei si a anexelor fetale. Este necesar ca delivrenta sa fie urmata de controlul cavitatii uterine. Aceasta manevra are rolul indepartarii eventualelor resturi placentare, care pot crea neplaceri (sangerari persistente, urmate de anemie secundara) in lauzie. Nasterea naturala se incheie cu epiziorafia – sutura tesuturilor care au fost incizate inainte de expulzia fatului.

AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE IN NASTERE NATURALA

AVANTAJELE NASTERII NATURALE:

  • Recuperarea se face mult mai usor si mai repede;
  • Uterul nu este afectat;
  • Va puteti ridica din pat in 1-2 ore;
  • Durerile de dupa nastere sunt mult mai mici;
  • Alaptarea este mult mai usoara;
  • Se poate tine bebelusul in brate imediat dupa nastere
  • Puteti manca imediat dupa nastere.

DEZAVANTAJELE NASTERII NATURALE:

  • Durerile travaliului;
  • Travaliul poate fi lung si dureros;
  • Perineul se poate rupe in timpul nasterii, lucru ce va duce dupa aceea, o perioada, la pierderi de urina (in timp ce stranutati sau la alte eforturi);
  • Epiziotomia care nu va lasa sa stati pe sezut usor 2-3 saptamani.
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...