Patch-urile contraceptive sunt niste plasturi mici (dimensiuni de 5X5cm) care se lipesc pe piele si elibereaza doua tipuri de hormoni, prevenind aparitia unei sarcini nedorite. Plasturele se lipeste pe zone curate, uscate, fara par (nu pe sani!) si dupa 7 zile se inlocuieste cu unul nou – la fiecare 7 zile trebuie sa lipesti un patch nou, timp de 3 saptamani la rand.
Intr-un fel sunt considerate “varianta externa” a contraceptivelor orale, deoarece s-a dovedit ca are aceleasi efecte secundare ca ale pilulelor. Dupa ce folosesti plasturii timp de trei saptamani, faceti o saptamana pauza si in acea perioada, veti avea menstruatia.
Ce trebuie retinut este faptul ca ginecologul va va recomanda plasturele contraceptiv, in cazul in care nu vi se potrivesc alte metode de contraceptie.
CARE SUNT AVANTAJELE PLASTURELUI?
Exista trei avantaje majore pe care le amintim:
- Nu trebuie sa va amintiti sa luati pilula zilnic! Dar trebuie sa va schimbati plasturele in fiecare saptamana – unele paciente pot uita lucrul asta;
- Hormonii intra in corp prin piele, nu prin stomac. Deci, probabil, nu veti avea starile de greata care pot aparea atunci cand luati pilule contraceptive;
- Tulburarile de tranzit intestinale (diaree, constipatie) pot aparea daca luati contraceptive, dar nu se intampla in cazul in care folositi plasturii.
CARE SUNT DEZAVANTAJELE PATCH-ULUI CONTRACEPTIV?
Putem enumera trei dezavantaje:
- Plasturele se poate dezlipi fara sa obstervati lucrul acesta. Se intampla in 4% dintre cazuri;
- Uneori pielea femeilor reactioneaza urat la adezivul plasturelui. Iritatia locala a pielii determina un procent de 2% dintre femei sa renunte la plasture;
- Plasturele nu aboleste durerile la menstruatie, asa cum o fac pilulele contraceptive.
Trebuie sa tineti minte ca eficienta contraceptivului poate fi diminuata de anumite medicamente. Intotdeauna cereti sfatul medicului cand vi se prescriu alte medicamente. Deci, trebuie sa aveti grija, in special cu medicatia antiepileptica, rifampicina si rifabutina (Mycobutin)!
CARE SUNT ALTE EFECTE SECUNDARE?
Orice medicatie poate avea efecte secundare. Dintre cele aparute in urma folosirii plasturelui contraceptiv, amintim:
- tensiunea sanilor;
- spotting (sangerare usoara);
- dureri de cap;
- simptome asemanatoare racelii;
- greata;
- migrene.
In general, aceste efecte adverse tind sa dispara dupa o anumita perioada de timp. Va rugam sa cititi intreaga lista de efecte secundare pe care o veti gasi in interiorul ambalajului. Si retineti ca plasturele contraceptiv este relativ nou introdus pe piata, iar efectele sale pe timp indelungat nu se cunosc inca. Dintre femeile carora nu li se recomanda folosirea patch-ului, sunt cele care sufera de migrena severa si cele care prezinta predispozitie catre tromboza.
CARE AR FI RATA DE ESEC?
Se considera a fi mai mica de 1%, dar poate creste amenintator in cazul in care uitati sa schimbati saptamanal plasturele.
Sarcina poate aparea la femeile plinute, deci daca aveti peste 85 de kg ar trebuiva ganditi si la o alta metoda contraceptiva.
VA OBSERVA PARTENERUL MEU CA PORT PLASTURE?
Cu siguranta – ar fi foarte dificil sa-l ascundeti.
CE TREBUIE SA MAI STIU DESPRE PLASTURE?
La finalul fiecarei saptamani, cand schimbati plasturele, va rugam sa-l aruncati in port-deseu (cos), conform instructiunilor de pe pachet. Nu-l aruncati in vasul de toaleta, deoarece mai contine totusi doze mici de hormoni care pot ajunge in rezervele de apa potabila.
Daca plasturele dumneavoastra contraceptiv se desprinde, nu incercati sa-l relipiti sau sa puneti banda adeziva peste el. Va trebui sa-l inlocuiti imediat cu unul nou si sa considerati acest plasture ca fiind primul dintr-un nou “ciclu” de 3 patch-uri: deci, il veti pune pe acesta (dar in acelasi timp sa folosesti si o alta metoda de contraceptie timp de o saptamana) il veti tine 7 zile, apoi il veti inlocui cu unul nou timp de o saptamana si apoi al treilea pentru alte 7 zile, dupa care veti face pauza de o saptamana.