PREMIERĂ MEDICALĂ ÎN CONSTANȚA, LA SPITALUL EUROMATERNA

e curand, in cadrul Spitalului Euromaterna, a avut loc cu succes o interventie medicala in premiera in Constanta – reductia selectiva in cadrul unei sarcini gemelare, a unui fat afectat de o malformatie complexa a creierului (secventa acranie-anencefalie). Procedura a fost efectuata de Dr. Coralia Stefanescu, medic primar obstetrica –ginecologie, coordonator al Departamentului de Medicina Materno-Fetala din cadrul spitalului nostru.

Tehnica consta intr-o delicata manevra minim invaziva intrauterina prin care se opreste inima fatului grav malformat pentru a creste sansele unei evolutii normale a celuilalt fat. Anencefalia este o malformatie foarte grava, incompatibila cu viata, caracterizata prin lipsa calotei craniene, a unor parti din creier si este deseori asociata cu defecte de inchidere ale coloanei cervicale. Sarcinile gemelare prezinta un risc crescut al acestei anomalii care va asocia in trimestrul II sau III o complicatie severa – polihidramnios – cu un risc major de avort spontan sau nastere prematura. Dificultatea acestui caz, dupa cum ne explica Dr. Stefanescu, a constat in faptul ca manevra a fost efectuata la o sarcina gemelara survenita pe un uter cicatriceal, la o varsta de gestatie de 16 saptamani, elemente care cresc riscul unui avort spontan sau a lezarii in timpul interventiei a celuilalt fat. De aceea, parintii au fost consiliati din punct de vedere etic, medical si legal asupra tuturor riscurilor asociate. Procedura a avut succes, iar in acest moment bebelusul sanatos are o dezvoltare intrauterina normala, fiind atent monitorizat in cadrul Spitalului Euromaterna.

Specialistii nostri in diagnostic prenatal recomanda efectuarea obligatorie, de catre toate viitoarele mamici, indiferent de varsta, a celor doua examinari ecografice de depistare a malformatiilor fetale: ecografia morfologica de trimestrul I (translucenta nucala) intre saptamanile 11-13 si ecografia morfologica de trimestrul II intre saptamanile 20-24. Astfel, vor putea fi depistate la timp anomaliile care afecteaza bebelusul, diagnosticul fiind urmat de consiliere in echipa mixta (obstetrician, neonatolog, genetician, chirurg pediatru) si de alegerea celei mai bune optiuni pentru viitoarea mamica si copilul sau.

aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...