SARCINA EXTRAUTERINĂ

Aparatul genital feminin este alcătuit din uter, ovare și trompe ( salpinge). Trompele sunt două tuburi care fac legătura dintre ovare și uter.

Embrionul se formează prin fertilizarea ovocitului de către spermatozoid. Acesta se implantează în mod normal la nivelul endometrului ( mucoasa ce căptușește interiorul uterului). În cazul sarcinii extrauterine ( ectopice), embrionul se atașează de alte țesuturi, in 90% din cazuri, în interiorul trompelor. Pe măsură ce sarcina avansează, poate cauza ruperea trompei, cu hemoragie internă majoră, aceasta fiind o situație amenințătoare de viață ce necesită intervenție chirurgicală de urgență. Simptomele rupturii sarcinii extrauterine sunt : durere severă, bruscă la nivelul abdomenului și pelvisului, slăbiciune, amețeală sau leșin.

Testul de sarcină este pozitiv. În această etapă, poate fi dificil de știut dacă este vorba de o sarcină implantată normal sau de o sarcină ectopică. Sângerarea anormală și durerea pelvină trebuie comunicate medicului obstetrician-ginecolog .

Sarcina extrauterină nu este o sarcină ce poate fi păstrată și din momentul diagnosticării necesită tratament medicamentos sau cel mai frecvent, chirurgical.

Testele folosite pentru diagnosticul unei sarcini extrauterine sunt reprezentate de ecografia transvaginală și de determinarea din sânge a unui hormon de sarcină – hCG (gonadotropina corionica umana).

Ecografia transvaginală este folosită pentru vizualizarea organelor genitale interne și poate detecta sarcini de 5-6 săptamâni. Este utilă în evidențierea sarcinilor intrauterine și extrauterine. Nevizualizarea unei sarcini ectopice la examenul ecografic nu exclude existența acesteia. 15-26% din sarcinile ectopice nu sunt vizualizabile ecografic.

Sursa foto https://newsmed.ro/

Dr.Mocanu Ana – Maria

Medic rezident obstetrica – ginecologie

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...