VAGINOZA BACTERIANĂ

Este cea mai frecventă cauză de prezentare la medicul ginecolog pentru simptomatologie vaginală. În mod obișnuit se însoțește de modificarea secreției vaginale, leucoree cu miros neplăcut, fetid. Eritemul și pruritul vaginal fiind absente în majoritatea cazurilor.

Flora vaginală normală a unei femei aflată la vârsta reproductivă include multiple specii bacteriene aerobe, anaerobe sau facultativ anaerobe. În cadrul ecosistemului vaginal, anumite microorganisme produc substanțe precum acidul lactic și peroxidul de hidrogen, care inhibă organismele non-indigene, aceste substanțe sunt responsabile și de menținerea pH-ului vaginal acid . Vaginoza bacteriană este un sindrom complex, întalnit frecvent și încă neelucidat complet ce reflectă o perturbare a florei vaginale. Din motive necunoscute, apare o modificare a relației de simbioză de la nivelul florei vaginale, care duce la supra-dezvoltarea speciilor anaerobe precum: Gardnerella vaginalis, Ureaplasma urealyticum și specii de Prevotella. Vaginoza bacteriană asociază de asemenea scăderea sau dispariția speciilor de Lactobacillus.

Factorii de risc:

  • dușul vaginal
  • fumatul
  • raport sexual în timpul mensturației
  • dispozitiv intrauterin
  • parteneri sexuali noi sau multipli

Diagnosticul include urmatoarele investigații:

  • evaluarea microscopică a unui frotiu vaginal
  • determinarea pH-ului vaginal
  • eliberarea de amine volatile in urma metabolismului anaerob

Tratamentul se poate realiza pe cale sistemică (oral), sau locală ( creme, ovule vaginale), folosind antibiotice cu activitate îndreptată împotriva bacteriilor anaerobe. De asemenea ca un adjuvant al tratamentului antibiotic se pot folosi geluri vaginale acidifiante, probiotice sau introducerea de lacobacili.Sursa foto https://img.kudika.ro/images/image_thumbs/thumbs/81043cfa9962f2cef30ed53640cfb98a/1200×625-00-90.jpg?v=1549632769

Dr. Mihai Irina

Medic rezident Obstetrica – Ginecologie

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...