Calcul ovulație

Colposcopia

Colposcopia este o procedura simpla, rapida, noninvaziva, ce evidentiaza in detaliu leziunile de la nivelul colului, permitand medicului ginecolog sa poata diagnostica in timp util orice fel de afectiuni.

 Examinarea dureaza in medie 5-10 minute, se efectueaza similar consultului ginecologic de rutina cu mentiunea ca se foloseste un instrument special numit colposcop sau video-colposcop, pentru a mari de 40-60 ori imaginea colului uterin.

Colposcopia este utila in diagnosticarea  leziunilor precanceroase sau a cancerului de col, vaginal sau vulvar.

Colposcopia este recomandata in anumite situatii:

Rezultat al testului Babes Papanicolau modificat

Rezultat pozitiv al testului HPV

Sangerare dupa contactul sexual

Leziuni cervicale decelate in cadrul consultului ginecologic

Cu aproximativ 24-48 ore inainte  este indicat sa nu folosim ovule, tampoane intravaginale, de asemenea sunt contraindicate dusurile intravaginale si contactul sexual.

Procedura se realizeaza cu pacienta asezata pe masa ginecologica, medicul va folosi un specul vaginal pentru a evidentia colul, se examineaza colul cu ajutorul colposcopului -fara a aplica solutii sau aplicand ser fiziologic, ulterior se vor aplica succesiv acid acetic si solutie Lugol , urmate succesiv de alte doua etape de examinare.

Modificarile decelate vor fi notate in raportul de colposcopie.

Concluziile sunt prezentate pacientei si dezbatute la sfarsitul consultatiei.

Colposcopia reprezinta o procedura extrem de sigura ce nu cauzeaza complicatii, totusi dupa investigatie este posibil sa apara o scurgere de culoare maronie insotita de usturime locala ca urmare a solutiilor folosite pentru examinarea colului.

In urma colposcopiei se stabilesc pasii urmatori pentru tratamentul corect al afectiunii, avand ca scop principal preventia cancerului de col si limitarea eventualelor leziuni precanceroase.

Dr. Mihail Adela
Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie