Deși poate părea complexă la prima vedere ea este de fapt o examinare simplă, rapidă, și de obicei nedureroasă, de mare ajutor în prevenția unor afecțiuni grave precum cancerul de col uterin.
Prin examenul colposcopic putem explora colul uterin, pereții vaginali și vulva, pentru a detecta eventualele anomalii, leziuni precanceroase sau canceroase.
O efectuăm în momentul în care avem un rezultat PAP modificat, o infecție HPV activă, sângerări post contact sexual, sau dacă în urma consultului ginecologic depistăm formațiuni anormale la nivelul colului uterin.
Medicul ginecolog va efectua inițial examenul ginecologic uzual apoi va utiliza două soluții speciale aplicate local și un dispozitiv numit colposcop -asemănător unui microscop dotat cu o cameră video pentru o vizualizare mai clară.
Colposcopia nu necesită anestezie, disconfortul posibil resimțit de către pacienta fiind minim.
Durata este de aproximativ 10-20 minute.
Diagnosticul colposcopic va fi încadrat în contextul clinic de către medicul ginecolog astfel pacienta va fi consiliată asupra rezultatului precum și asupra variantelor de tratament.
Colposcopia rămâne o procedura esențială în monitorizarea sănătății intime feminine oferind informații importante pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor colului uterin.
Dr Mihail Adela,
Medic specialist obstetrică ginecologie
Spital Euromaterna.