METODE DE CALCULARE A OVULAȚIEI

Calculator de sarcină și fertilitate!

Vă rugăm selectați prima zi din ultimul ciclu menstrual
Numărul de zile
Vă rugăm, introduceți toate valorile corect.
Data fertilă înainte de ovulație
Data ovulației
Data fertilă după ovulație

Reprezinta o metoda naturala de planning familial prin cunoasterea fazelor ciclului menstrual al femeii, perioadele ei de fertilitate maxima, precum si cele in care este cel mai putin fertila (in care probabilitatea de a ramane insarcinata este foarte mica). Nu este o metoda recomandata de contraceptie, dar este folositoare, atat cuplurilor care vor sa evite o sarcina nedorita, cat si celor care-si doresc una. Daca femeia are cicluri menstruale neregulate, atunci metoda calendarului nu ar trebui sa fie luata in considerare. Ce trebuie retinut: orice metoda care apare sub numele de planificare familiala, nu te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala!

Ce inseamna “metoda calendarului”? Se bazeaza pe anumite date concrete despre ovulatie, spermatozoizi si fertilizare:

  • o femeie ovuleaza, de obicei la 14 zile inaintea urmatoarei menstruatii;
  • de exemplu, daca o femeie are ciclu regulat de 28 de zile, considerand prima zi de menstruatie ca fiind ziua intai, ea ar trebui sa fie la ovulatie in ziua a14-a;
  • Daca ciclul ei dureaza 32 de zile, atunci ovulatia ar avea loc in ziua a 18-a, odata ce ovulatia s-a produs, spermatozoizii au la dispozitie 24 de ore sa fertilizeze ovulul eliberat in trompele Falopiene;
  • spermatozoizii pot “supravietui” pana la 7 zile, dupa actul sexual.

In decursul unui ciclu menstrual normal delimitam trei faze de fertilitate. Este clar ca la un ciclu menstrual neregulat, anticiparea ovulatiei este mult mai dificila. Prima faza este cea infertila sau prima perioada sigura – cand este foarte putin probabil ca femeia va ramane gravida. Aceasta incepe din prima zi de ciclu menstrual si se termina in apropierea datei de la care spermatozoizii ar putea supravietui sa fertilizeze ovulul eliberat. Aceasta perioada este scurta, deoarece spermatozoizii pot supravietui pana la 7 zile dupa contactul sexual. Deci mare grija, deoarece in aceasta prima faza in urma unui contact sexual neprotejat se poate ramane insarcinata.

Faza de fertilitate este aceea in care sansele ca femeia sa ramana insarcinata sunt foarte mari, deci cuplurile care nu-si doresc o sarcina ar trebui sa evite contactele sexuale sau sa foloseasca alte metode de contraceptie – prezervativul, de exemplu. Perioada de fertilitate crescuta dureaza de la sfarsitul primei faze pana la 24 de ore dupa ovulatie. A doua perioada “sigura” (infertila) incepe de la sfarsitul fazei fertile pana la urmatoarea menstuatie si este mult mai usor de anticipat. Identificarea cu acuratete a perioadei de ovulatie este fundamentala in aceasta metoda naturala de planning familial.

Cele 3 metode de calculare a ovulatiei sunt urmatoarele:

  • metoda calendarului;
  • metoda temperaturii bazale;
  • mucus test.

METODA CALENDARULUI:

Aceasta metoda permite doamnelor si domnisoarelor sa-si calculeze perioada de ovulatie. Aceasta apare de obicei cu 12 – 16 zile inainte de urmatoarea menstruatie. Inainte de folosirea acestei metode, femeia trebuie sa-si noteze timp de sase luni ciclurile menstruale. Se calculeaza numarul de zile de la inceputul menstruatiei pana la urmatoarea ca sa poata urmari care este intervalul cel mai mare de zile si care este cel mai mic intre cele doua menstruatii.

Acum pregatim o foaie si un pix si suntem gata sa calculam.

Din cel mai mic interval, intotdeauna scadem 18 zile. De exemplu: daca pe parcursul celor 6 luni de monitorizat menstruatiile, cel mai mic interval de zile a fost de 27 de zile, scazand 18, ajungem in a 9-a(noua) zi dupa ce v-a venit menstruatia. Din cel mai lung interval de zile, scadem intotdeauna 11. Exemplu: daca distanta dintre menstruatiile dvs. a fost cea mai mare de 31 de zile, scadem 11 si ajungem in a 20-a (douazecea) zi de cand v-a venit ciclul. Folosind aceste exemple, delimitam fazele:

  • perioada infertila: din prima zi de menstruatie pana in ziua a 8-a;
  • faza de fertilitate crescuta: intre ziua a 9-a si ziua 20;
  • a doua perioada infertila: din ziua 21 pana incepe urmatorul ciclu.

Daca ciclurile tale sunt neregulate, perioadele de fertilitate vor fi mai lungi !

METODA TEMPERATURII BAZALE:

Asa cum descriam mai sus, in perioada ovulatiei cresc sansele de a ramane insarcinata. Metoda temperaturii, ajuta femeile sa stie cand sunt la ovulatie prin masurarea temperaturii in fiecare dimineata. Dupa ziua in care are loc ovulatia, temperatura bazala a femeii creste cu jumatate de grad Celsius sub influenta hormonului feminin, progesteron. Masoara-ti temperatura in fiecare dimineata(sublingual, axilar, rectal), imediat dupa ce te trezesti – dupa cel putin 5 ore de odihna deplina – chiar inainte sa te dai jos din pat. Este foarte important ca temperatura sa se masoare corect cu acelasi termometru precis in fiecare zi. Daca este posibil, ideal ar fi sa fie luata la aceeasi ora in fiecare dimineata.

Notati-va zilnic valorile temperaturii din perioada de fertilitate crescuta. Odata ce ati remarcat trei valori succesive peste medie (pe baza masurarilor anterioare din luna respectiva) inseamna ca ovulatia a avut loc. Aceasta perioada fertila dureaza pana in a treia zi dupa ovulatie – a 3-a zi de temperatura crescuta; daca ovulul nu a fost fertilizat, corpul femeii intra in a doua faza infertila. Daca femeia este racita, are o infectie virala, bacteriana, masurarea temperaturii poate induce in eroare.

TESTUL MUCUSULUI

In decursul lunii, mucusul produs de vagin si cervix isi schimba caracteristicile datorita fluctuatiilor nivelurilor de hormoni feminini estrogen si progesteron. Aceasta va indica cat de aproape sau departe de ovulatie va aflati. Cu cateva zile inainte de ovulatie (cand se “elibereaza” ovulul) mucusul devine apos, transparent, usor galbui. Chiar in ziua ovulatiei, este mai gros, umed, filamentos cu consistenta asemanatoare albusului de ou si poate produce o senzatie de umezeala a vaginului. La o zi dupa ovulatie muscusul este mult mai putin, mai gros si mai lipicios.

Cu toate ca testul este simplu, este important sa-l faceti si sa-l inregistrati in jurnal. In fiecare dimineata, cand folositi toaleta, verificati secretia vaginului si adunati ce puteti cu varful degetelor. Ca sa va dai seama in care din zilele mentionate mai sus va aflati, puteti presa mucusul de degetul mare, apoi cu atentie sa departati degetele. Daca ce ati adunat din vagin, se intinde in fire (este filamentos) inainte de a se rupe, probabil esti la ovulatie. A doua faza infertila incepe din a patra zi dupa ovulatie.

Atentie, daca ati avut contacte sexuale provenienta si consistenta mucusului poate fi dificil de recunoscut. Testul mucusului nu este o forma garantata de planning familial, deci nu va bazati pe aceasta metoda pentru a nu ramane insarcinata. Totusi este bine sa combinati testul cu alte forme de contraceptie (prezervativul, diafragma), iar in cazurile in care nu exista nicio masura de contraceptie cu siguranta e mai bine sa va ghidati dupa test decat sa nu faceti nimic. In schimb daca vreti sa ramaneti insarcinata, atunci recunoasterea momentului ovulatiei va va ajuta sa identifici perioada fertila.

In ultimii ani, aceasta metoda de planning a devenit mai accesibila prin introducerea pe piata a kit-urilor de ovulatie. Cele mai des intalnite sunt cele care testeaza nivelul LH-ului prezent in urina; hormonul luteinizant (LH) fiind eliberat in organism putin inainte de ovulatie.

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...