Rezerva ovariană

Ce este rezerva ovariană?

Rezerva ovariană reprezintă numărul total de ovocite disponibile la nivelul ovarului.

Ovogeneza are loc încă din viața intrauterină, la 20 de săptămâni de vârstă gestatională, unde numărul de ovocite ajunge undeva la 6-7 milioane la nivelul ovarului. Din acest moment, numărul lor începe să scadă ireversibil. La naștere, numărul ovocitelor ajunge undeva la aproximativ 500.000-1.000.000, iar la începutul pubertății ajunge undeva la 300.000-500.000. Pe parcursul vieții reproductive a femeii, doar 400 de ovocite ajung să ovuleze. Astfel, pentru fiecare ovocit care ovulează lunar, se pierd aproximativ 1000, prin moarte celulară.

Când este important să ne verificăm rezerva ovariană?

ste foarte util ca femeia tânără până în 25 de ani, atunci când vine la medicul specialist de obstetrică-ginecologie pentru controlul anual de rutină, să fie informată despre starea ovarelor în materie de rezervă ovariană, pentru a ști cât poate amâna momentul conceperii unui copil, fără a pune probleme semnificative sau a necesita intervenție medicală specifică pentru obținerea unei potențiale sarcini.

Rezerva ovariană scade după vârsta de 35 de ani, femeile având un număr finit de ovocite care se împuținează cu fiecare ciclu menstrual. În plus, calitatea acestora se deteriorează pe măsură ce femeile avansează în vârstă.

Pe lângă vârstă, sunt mai mulți factori care influențează rezerva ovariană, cum ar fi fumatul (femeile care fumează pot intra la menopauză cu 5 ani mai devreme), factorii de mediu, cei genetici, diferite intervenții chirurgicale în sfera ovariană, consumul de alcool și diferite substanțe toxice sau interzise, obezitatea, stresul cotidian, lipsa somnului și mulți alții.

Cum evaluăm rezerva ovariană?

  1. Ecografia transvaginală: este un instrument de diagnostic valoros, care utilizează ultrasunete pentru a vedea în detaliu structurile interne ale aparatului reproducator feminin și reprezintă o procedură minim invazivă, preferată de medicii specialiști. Se realizează prin introducerea unei sonde speciale în vagin, care permite obținerea unei imagini clare și precise. În cazul rezervei ovariene, vom măsura numărul și dimensiunea foliculilor antrali din cohorta care se recrutează în luna respectivă.
  2. AMH (hormonul anti-mullerian): este un hormon și un marker important în cuantificarea rezervei ovariene, secretat de foliculii preantrali și antrali mici. Nivelul AMH reflectă rezerva de foliculi în curs de recrutare. Nu necesită pregătire prealabilă, se poate recolta pe toată perioada ciclului menstrual fără să prezinte variații. Este un test de sânge simplu, ce aduce informații importante.
  • AMH > 4 ng/ml – rezervă ovariană foarte bună, SOPC
  • AMH 1,5-4 ng/ml – rezervă ovariană bună
  • AMH 1 – 1,5 ng/ml – rezervă ovariană în scădere
  • AMH 0,5 – 1,0 ng/ml – rezervă ovariană scăzută
  • AMH < 0,5 ng/ml – rezervă ovariană foarte scăzută

Dr. Rotariu Andrada – Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

februarie 27, 2025
Vizualizare ghid – aici
februarie 27, 2025
Atrofia vaginală: Cauze, Simptome și Opțiuni de Tratament Ce este atrofia vaginală? Atrofia vaginală, cunoscută...
februarie 27, 2025
Menopauza reprezintă o etapă fiziologică, normală, care survine la un moment dat în viața tuturor...
februarie 27, 2025
Deși poate părea complexă la prima vedere ea este de fapt o examinare simplă, rapidă,...