CONSULTAȚIA GINECOLOGICĂ ÎN DEPARTAMENTUL DE GINECOLOGIE EUROMATERNA CONSTANȚA

Consultatia ginecologica este un pas obligatoriu in existenta femeii. Chiar daca aparent nu aveti niciun fel de probleme de aceasta natura, chiar daca ciclul este regulat si nedureros, vizita la cabinetul de ginecologie este o etapa de neocolit. Scopul este unul singur si foarte simplu: sanatatea dumneavoastra.

Vizita la medicul ginecolog va insemna, in general, un examen al pelvisului, recoltarea pentru testul Babes-Papanicolau si analiza secretiei.


CAND SI CAT DE FRECVENT TREBUIE SA MERGI LA GINECOLOG? 

Odata cu aparitia primului ciclu menstrual si cu inceputul transformarilor legate de pubertate, adolescentele trebuie sa mearga la ginecolog. Chiar daca nu au avut contact sexual, ele au cu siguranta intrebari in legatura cu sexualitatea lor, cu felul in care trupul li se schimba cu fiecare zi.

O adolescenta corect informata va putea face cele mai bune alegeri in ceea ce priveste viata ei sexuala, va stii cum sa previna sarcini nedorite si sa se pazeasca de boli cu transmitere sexuala.

In plus, o relatie de incredere si un dialog real cu medicul ginecolog o vor pregati pentru viata ei de femeie adulta. Daca sunteti mama unei fete adolescente, incurajati-o si mergeti cu ea (daca doreste) la prima consultatie ginecologica.

Odata ce ati devenit activa din punct de vedere sexual, este recomandat sa va faceti testului Babes-Papanicolau anual pana la varsta de 30 de ani. Dupa ce ati depasit aceasta varsta si ati avut deja 3 teste consecutive cu rezultate normale, puteti face consultatia din 3 in 3 ani. Testul Babes-Papanicolau are rolul de a depista cancerul de col uterin. Efectuarea cu regularitate a testului inseamna descoperirea precoce a acestei afectiuni si, in consecinta, sanse mult mai bune in tratarea ei cu succes.

Exceptind acest control anual obligatoriu, adreseaza-te ginecologului daca apar urmatoarele situatii:

  • secretie vaginala anormala sau persistenta;
  • suferi de tulburari ale ciclului menstrual (cantitate foarte mare sau foarte mica, ciclu neregulat, sindrom premenstrual accentuat);
  • sangerari dupa contactul sexual sau intre doua cicluri;
  • alte simptome sau tulburari legate de organele sexuale.

Analiza secretiei vaginale iti va dezvalui daca suferiti de o infectie bacteriologica banala sau de o boala cu transmitere sexuala. Infectia vaginala este intalnita la 75 % dintre femei cel putin o data in viata.

Simptomele includ mancarimi, roseata locala, senzatia de arsura si iritatia zonei vaginale. Unele femei resimt durere si usturime la urinat. Infectia este de obicei insotita de o secretie vaginala abundenta, cu consistenta si o culoare modificata. Cauza ar putea fi Candida albicans, iar o fungigrama va stabili diagnosticul.

Daca nu este vorba de o infectie fungica, atunci poate fi cazul unei vaginite bacteriene. Semnele celor doua afectiuni sunt asemanatoare – cu diferenta ca, la vaginita bacteriana, secretia este insotita de un miros neplacut.

Bolile cu transmisie sexuala, ca herpesul sau gonoreea, pot fi confundate destul de usor cu infectiile vaginale. De aceea, este bine ca medicul ginecolog sa fie cel care hotaraste tratamentul dupa efectuarea tuturor analizelor.

Orice afectiune ginecologica netratata este un pericol. Efectul pe termen lung poate fi infertilitatea sau complicatii grave ce iti pot pune in pericol viata.

In afara de recomandarile de mai sus, nu uitati urmatoarele:

  • Anticonceptionalele nu va feresc de bolile cu transmitere sexuala;
  • Daca nu aveti absolut toate simptomele, nu inseamna ca nu aveti boala respectiva;
  • Daca ati urmat un tratament pentru o afectiune ginecologica, trebuie sa repetati analizele, pentru a fi sigura de vindecare.

Cu toate ca este vorba de o chestiune extrem de intima si nu tocmai placuta, vizita la ginecolog trebuie inteleasa in primul rand in sensul ei de consult medical. Orice varsta ati avea, chiar daca sunteti in perfecta stare de sanatate, consultatia ginecologica regulata va confirma acest lucru si va decela orice modificare patologica. Nu o amanati si nu o evitati – veti fi o femeie si o mama implinita!

aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...