Calcul ovulație

Acreditarea spitalului de către ANMCS

Vă invităm alături de noi

Abonați-vă la newsletter

CUM POATE AFECTA VIRUSUL ZIKA SARCINA?

Recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat infectia cu virus Zika o urgenta de sanatate publica la nivel global, datorita asocierii cu aparitia unor anomalii fetale (microcefalia) sau tulburari neurologice la adult (sindromul Guillain – Barre).

Virusul Zika se transmite la om prin intepatura de tantar. In ultima perioada se ia in considerare si transmiterea pe cale sexuala. De asemenea, el poate fi transmis vertical, de la mama la fat, prin placenta.

Incepand cu anul 2007, infectia Zika a fost semnalata in anumite arii din Pacific (Polinezia), Asia de Sud Est si Africa, iar din luna mai 2015 este considerata o problema de sanatate publica majora in America de Sud si Centrala, cu peste 5000 de cazuri de microcefalie semnalate in 2015 numai in Brazilia. Recent au fost diagnosticati cu Zika pacienti din Europa sau SUA care au calatorit in tarile afectate.

Cum se manifesta infectia cu virusul Zika?

Cele mai frecvente simptome la adult sunt febra, roseata, dureri la nivelul articulatiilor si/sau conjunctivita (ochi rosii), dureri musculare si cefalee (dureri de cap). De obicei, aceste simptome sunt usoare sau medii si nu necesita spitalizare, cazurile de deces sunt extrem de rare. Poate produce uneori si tulburari neurologice

Din pacate, daca la adult infectia nu este grava, virusul poate afecta extrem de sever fatul prin transmiterea de la mama purtatoare de Zika. Principala afectare a bebelusului se manifesta prin microcefalie congenitala. In microcefalie, diametrele craniului sunt mult mai mici decat varsta de gestatie, iar creierul nu se dezvolta normal. Diagnosticul se face tardiv ecografic, in trimestrul III de sarcina sau doar dupa nastere. Copiii cu microcefalie prezinta convulsii, retard mintal, tulburari de alimentatie, auz sau vaz.

Deoarece, dupa infectare, virusul ramane in sange aproximativ o saptamana, nu este periculos pentru o urmatoare sarcina.

Cum prevenim Zika?

Nu exista vaccin sau tratament specific impotriva virusului. Daca sunteti insarcinata, va sfatuim sa nu calatoriti in zonele afectate in prezent de infectia Zika – America Centrala sau America de Sud. Datele la zi referitoare la raspandirea virusului le puteti gasi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro) si a Ministerului Sanatatii (www.ms.ro).

Daca trebuie totusi sa efectuati aceasta calatorie, trebuie sa preveniti muscaturile de tantar:

  • Purtati bluze cu maneca lunga si pantaloni lungi;
  • Stati in spatii inchise cu aer conditionat sau plase contra tantarilor;
  • Utilizati spray-uri sau lotiuni antitantari, cum ar fi cele naturale cu ulei de eucalipt (nu afecteaza bebelusul).

Daca partenerul dumneavoastra a calatorit intr-o zona afectata, ar trebui sa folositi prezervativul pentru contact, deoarece virusul persista cateva saptamani in sperma si au fost inregistrate cazuri de transmitere pe cale sexuala.

Daca observati simptome ca dureri de cap, dureri de articulatii sau musculare, febra sau ochi rosii, aparute in maxim 2 saptamani dupa calatoria in aria afectata de Zika, adresati-va de urgenta medicului dumneavoastra curant.

Dr. Stefanescu Coralia

Medic Primar Obstetrica – Ginecologie

Coordonator Departament Medicina Materno – Fetala

Spital Obstetrica-Ginecologie Euromaterna Constanta

mai 18, 2023
Colposcopia este o procedura simpla, rapida, noninvaziva, ce evidentiaza in detaliu leziunile de la nivelul...