Examenul preanestezic este etapa premergatoare anesteziei, cu importanta majora in derularea interventiilor chirurgicale cu anestezie, menita in a culege informatii medicale clinic si paraclinic si de a recomanda examinari in plus, sau a administra si ajusta o terapie medicamentoasa.
Examenul preanestezic se realizeaza de catre medicul anestezist si pe langa observarea directa a unor elemente de natura patologica, examinarea datelor paraclinice (analize sanguine, EKG, Rx pulmonar, etc.), se bazeaza, de asemeni, pe anamneza (interviu), in care pacienta va raspunde la intrebarile medicului direct si prin completarea unui formular ce vizeaza diverse boli, antecedente anestezice, alergii, etc.
Toate datele obtinute vor crea un tablou complet al pacientei in ceea ce priveste starea sa de sanatate, pe suportul caruia anestezistul poate stabili tipul de anestezie si evolutia intra si postoperator a pacientei.
In dese randuri pacientul exprima o temere mai mare de anestezie decat de actul chirurgical in sine si pe buna dreptate: pe langa manevrele anestezice, medicul anestezist dozeaza medicamentele administrate in functie de greutate, alte boli preexistente, etc., monitorizeaza functiile vitale si le mentine in limite corespunzatoare.
Examenul preanestezic inlatura si multe din temerile pacientelor citite “pe net” sau preluate de la alte persoane “binevoitoare”, ori pur si simplu bazale:
- Daca nu prinde bine anestezia?
- Ce o sa simt?
- Nu este periculos daca se face in coloana?
- O sa ma doara?
- Cat timp nu am voie sa mananc?
- Cat tine efectul?
- O sa ma doara capul?
- O sa pot misca capul?
Acestea si multe alte intrebari isi pot gasi raspunsul prin efectuarea examenului preanestezic, plus ce presupune fiecare procedeu anestezic si posibilele efecte secundare.
Exprimati-va temerile si nelamuririle in cadrul examenului preanestezic, asta va va inlatura din nelinisti, aducandu-va un confort psihic important in traversarea acestui moment.
Dr. Peicu Decebal
Medic Specialist Anestezie Terapie Intensiva