In primul rand, nu trebuie confundat cu IUD (steriletul traditional) care va poate da menstruatii mai abundente, mai lungi si uneori mai dureroase. IUS este diferit de IUD prin hormonul pe care il contine. Pe langa faptul ca este un sistem contraceptiv, el este folosit si in tratarea problemelor legate de menstruatii (vor deveni mai scurte, deloc abundente si nedurerose). Cel mai des se recomanda femeilor post-menopauza pentru a echilibra terapia hormonala de substitutie.
CUM ARATA SISTEMUL MIRENA?
Nu este mai lung decat un bat de chibrit si are mai mult sau mai putin forma literei “T”. In prelungirea sistemului (a “T” -ului) sunt niste fire care atarna, utile in momentul in care va trebui extras de catre ginecolog. Cel mai important de precizat ar fi ca acest sistem are un rezervor care elibereaza treptat, zi de zi, un hormon feminin de tipul progestogen, prevenind aparitia unei sarcini nedorite. Termenul de valabilitate al steriletului Mirena este de 5 ani, dupa care trebuie schimbat. Are o eficacitate de 99% si iti ofera protectie chiar imediat dupa inserare. In cazul in care va razganditi si vreti sa ramaneti insarcinata, fertilitatea ar trebui sa revina imediat dupa scoaterea lui. Ca mecanisme de actiune, Mirena ingroasa mucoasa cevicala impiedicand patrunderea spermatozoizilor in uter si subtiaza endometrul uterin, impiedicand fixarea ovulului fecundat. Hormonul din Mirena se numeste “levonogestrel” (LNG), continut de multe contraceptive orale. La anumite femei hormonul impiedica ovarele sa functioneze (nu mai are loc ovulatia), ceea ce reprezinta un plus fata de steriletul clasic.
CARE SUNT NEAJUNSURILE IN CAZUL MIRENA?
Ca orice alt contraceptiv, Mirena poate avea si efecte secundare:
- menstruatiile se pot regla abia dupa cateva luni de la inserarea lui;
- in primele luni pot aparea mici sangerari (neregulate), deci tineti absorbantele si tampoanele la indemana;
- datorita continutului hormonal, odata eliberat in organism poate aparea tensiunea sanilor, care de obicei dispare dupa cateva luni;
- hormonul poate favoriza aparitia acneei;
- pot aparea dureri de cap;
- pot aparea chisturi pe ovare, care in cazuri extrem de rare necesita tratament; totusi, daca apar, ginecologul tau te va sfatui sa le monitorizezi prin echografie endovaginala.
In plus, Mirena – ca si steriletul clasic- uneori, poate:
- sa coboare catre cervix;
- sa perforeze peretele uterin (in special in timpul inserarii).
Ar trebui sa controlati regulat firele care raman in vagin, sa verificati astfel pozitia acestuia (sa nu coboare). Iar daca apar dureri mari in abdomenul inferior – care pot indica o peforatie- contactati-va medicul. Exista riscuri mici de infectie asociate insertiei oricarui fel de dispozitiv intrauterin. Se spune ca cele mai predispuse femei sunt cele care au avut mai multi parteneri.
CARE SUNT EFECTELE PE TERMEN LUNG ALE SISTEMULUI MIRENA?
Sa fim sincere, acestea inca nu se cunosc. Pentru ca este printre noi abia din anii ’90, doctorii nu au nici o idee care ar putea fi efectele hormonului peste vreo 20 de ani. Totusi, pana acest moment nu exista dovezi ca ar produce cancer sau alte efecte secundare dezastruoase.
CARE SUNT AVANTAJELE ADUSE DE MIRENA?
Un numar foarte mare de femei sunt incantate de el pentru ca:
- nu interfera cu sexul;
- este eficient;
- il poti pastra pe o perioada de 5 ani;
- dispar durerile menstruale;
- dupa cateva luni se reduce fluxul menstruatiei la foarte putin sau deloc.
CINE NU AR TREBUI SA FOLOSESCA MIRENA?
Doctorul va va spune mai mult despre asta, dar trebuie sa stiti ca printre cele carora nu li se recomanda sunt:
- femeile care au sangerari a caror cauza nu se cunoaste;
- femeile cu infectii pelvine;
- femei cu anomalii ale cervixului sau uterului;
- femei cu probleme cardiace, decat in cazul in care au avizul specialistului.
Mirena, ca si steriletul obisnuit, se insereaza in ultima sau penultima zi de menstruatie. Inaintea inserarii se recomanda sa faceti un test de Chlamydia, sa nu aveti aceasta infectie.
Sexul: puteti avea contacte sexuale cand doriti, deoarece dupa insertia sistemului esti deja protejata. Intelept ar fi, totusi sa asteptati 24 de ore de la montarea lui, sa “se aseze”.
Tampoanele: puteti folosi tampoane, pentru ca nu vor interfera cu Mirena. Totusi, nu sfatuim pacientele sa le folosesca in primele zile dupa inserare.