Calcul ovulație

Terapia Durerii

Terapia Durerii este o specializare care trateaza patologiile ce implica durere cronica si subacuta ca si simptom predominant. Aceste boli, din pacate, afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientilor. Marea majoritate se obisnuiesc cu durerea, considerand ca face parte din viata lor de zi cu zi. Cei care se adreseaza acestui tip de terapie sufera de durere acuta, subacuta, cronica, mai mare de 6 luni si mixta, de diferite cauze.

Iata cateva exemple:
– durere neoplazica
– durere postherpetica
– durere de spate, gat, umar, sold, genunchi
– in cazul membrului fantoma dupa o amputatie
– durere neuropatica acuta de cauza precizata  sau neprecizata
– durere cronica postoperatorie
– hernii de disc

Terapia Durerii reprezinta o disciplină din ce în ce mai necesară, tinand cont de faptul ca prevalenţa afecţiunilor coloanei vertebrale este de aproximativ jumătate din populaţia tarii.

Diagnosticarea cauzei este prima etapă a terapiei (se efectueaza un examen de specialitate amplu pentru a se stabili ce tip de durere are pacientul si ce conduita diagnostica/terapeutica trebuie abordata).  Acest proces se va efectua dupa tratarea, in prealabil, a bolilor de baza asociate durerii.

Dupa stabilirea diagnosticului, se va alege procedeul folosit in terapia durerii:

blocuri de plex sau de nerv periferic (BNP)

BNP ajuta la inlaturarea durerii acuzate de pacient prin injectarea de anestezice locale si adjuvanti in jurul nervilor/plexurilor nervoase. Poate fi folosit si cu scopul de a preveni durerea cauzata de o procedura medicala sau de o interventie chirurgicala. Avantajele sale sunt multiple: pe langa aportul semnificativ pe care il are in tratarea diferitelor forme de durere, blocul de nervi periferic ajuta atat in diagnosticare, cat si in stabilirea prognosticului.

injectarea punctelor trigger – se aplica in cazul contracturii musculare insotita de durere, durere care se resimte si in alte zone ale corpului. Presupune injectarea de anestezic local sau ser fiziologic intramuscular.

tratamentul medicamentos al durerii – tratament medicamentos intravenos efectuat sub supraveghere medicala continua. Tratamentul medicamentos poate fi administrat in anumite situatii si pe care orala (cu o dozare si o asociere corespunzatoare, rezultatele pot fi chiar surprinzatoare, iar efectele secundare minime).                                                            

Contraindicatii ale terapiei durerii:
– tulburari de coagulare
– alergii la substantele anestezice
– anumite boli cardiovasculare
– variatii tensionale
– pacientii care au infectata zona in care se va patrunde cu acul

Terapia Durerii este rezultatul unui efort de echipă, care include medici de diverse specializări, precum: medici de familie, neurologi, neurochirurgi, ortopezi, psihologi, medici de recuperare medicală şi kinetofizioterapeuţi.

Dr. Peicu Decebal
Medic Specialist Anestezie Terapie Intensiva
Spital Euromaterna Constanta

aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...