Calcul ovulație

AU FOST REALIZATE PRIMELE TRANSPLANTURI CU CELULE STEM MEZENCHIMALE

Pe baza acordului departamentului de cercetare si dezvoltare, laboratoarele grupului FamiCord au pregatit celule stem mezenchimale din cordonul ombilical.

Celulele stem mezenchimale sunt diferite de celulele stem hematopoietice, care se recolteaza tot din cordon, dar din sangele de cordon. Apoi, pentru prima data in Europa Centrala si de Est, aceste celule au fost utilizate in tratament.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Celulele stem mezenchimale au fost transplantate unui numar de patru pacienti (trei copii si un adult) in clinicile de transplant din Varsovia si Katowice (Polonia). Viata pacientilor a fost amenintata din cauza bolii grefa vs gazda (GvHD), care este o complicatie frecventa dupa transplantul de maduva osoasa. Datorita acestui nou tratament folosind celule stem mezenchimale viata pacientilor a fost salvata sau prelungita.

A fost ultima sansa de tratament pentru acei pacienti – spune domnul Doctor Transplantolog Dariusz Boruczkowski – inainte acestia au fost tratati cu medicamente utilizate in mod obisnuit in aceasta situatie, dar fara niciun succes. De aceea, dupa obtinerea aprobarii comitetului de bioetica, celulele stem au fost pregatite in laborator si apoi utilizate clinic.

Celulele stem mezenchimale sunt celule nediferentiate care sunt capabile sa se auto-reinnoiasca si sa prolifereze. Ele pot fi izolate din cordonul ombilical (asa-numita Gelatina Wharton). Atat celulele stem mezenchimale cat si cele hematopoietice au o trasatura comuna – ele pot fi colectate si stocate numai o data in viata – la nastere. Recoltarea celule stem este o procedura simpla si sigura care poate salva viata in viitor.

Celulele stem au fost pregatite de catre oamenii de stiinta ai grupului FamiCord care lucreaza in laboratoare situate in Romania, Ungaria, Spania, si Polonia. Acesta a fost primul caz de utilizare terapeutica a celulelor stem mezenchimale in Polonia si Europa Centrala.

BIOGENIS este prima banca romaneasca ce a facut posibila in Romania recoltarea si stocarea de portiune de cordon cu izolare de celule stem mezenchimale. In acest moment banca poate stoca portiune de cordon, Gelatina Wharton individualizata si este singura ce poate izola celule stem mezenchimale. Recoltarea de cordon ombilical se poate face prin pachetele Bebe Plus si Bebe Premium de la Biogenis.

aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...