O gama larga de afectiuni benigne (necanceroase) pot afecta sistemul reproducator feminin format din uter, vagin, ovare, trompe uterine. Majoritatea acestor afectiuni afecteaza uterul – cum ar fi fibromul (proliferare necanceroasa in peretele uterin), endometrioza (proliferare necanceroasa a invelisului intern al uterului) sau prolapsul (caderea sau alunecarea uterului) – pot determina durere cronica sau sangerare masiva cat si alte simptome dizabilitante.
Cand tratamentul medicamentos sau alte tratamente nu pot ameliora simptomatologia, histerectomia – indepartarea chirurgicala a uterului – este adesea recomandata pentru a asigura o solutie eficienta, definitiva si pe termen lung. De fapt, aceasta interventie este a doua interventie chirurgicala ca frecventa la femeile din Statele Unite si se considera ca una din trei femei vor suferi o histerectomie pana la 60 de ani.
Endometrioza/Adenomioza
Endometrioza este o afectiune ce afecteaza aparatul reproducator si ciclul menstrual. Poate determina durere in timpul ciclului sau durere pelvina intre cicluri. Daca suferiti de aceasta afectiune si nu este tratata, starea dumneavoastra de sanatate va fi afectata. Dar, prin diagnostic precoce si tratament adecvat, endometrioza poate fi controlata.
Intelegerea endometriozei
Daca aveti endometrioza, tesutul endometrial prolifereaza in afara uterului, in cavitatea pelvina. In timpul ciclului menstrual, acest tesut sufera aceleasi modificari ca si tesutul uterin normal. Acesta poate elimina mici picaturi de sange. Proliferarea si sangele irita tesuturile invecinate determinand durere si crampe. Iritarea continua poate determina formarea de cicatrici. Tesutul cicatricial poate forma aderente intre organe si determina infertilitate.
Simptome comune
Daca aveti endometrioza, puteti prezenta unele dintre urmatoarele simptome:
- crampe sau dureri menstruale si postmenstruale accentuate
- durere pelvina
- durere in timpul contactului sexual
- infertilitate
Stadializarea endometriozei
Stadiile endometriozei sunt: minim (I), usor (II), moderat (III) si sever (IV). Stadializarea depinde de anumite criterii. Acestea includ numarul, marimea si localizarea insulelor de tesut endometrial. Stadiile depind si de intinderea aderentelor si daca sunt afectate si alte organe pelvine. Severitatea afectiunii poate sa nu fie corelata cu durerea resimtita. Chiar si endometrioza usoara poate determina durere importanta.
Optiunile terapeutice in endometrioza
Endometrioza poate fi tratata prin tratament hormonal, chirurgical sau o combinatie a celor doua. Discutati cu medicul curant despre tratamentul potrivit dumneavoastra.
Tratamentul hormonal
Tratamentul hormonal regleaza sau blocheaza hormonii ce controleaza ciclul menstrual. Aceasta inseamna ca poate limita umflarea endometrului si insulelor de tesut endometrial. Acest tratament poate fi folosit inainte, in locul sau dupa chirurgie. Exista mai multe variante de tratament hormonal, fiecare dintre ele va fi ales de medicul dumneavoastra ginecolog dupa aprecierea gravitatii bolii.
- Agonistii de GnRH si inhibitorii de FSH si LSH blocheaza sau reduc productia de estrogen si progesteron.
- Anticonceptionalele contin estrogen si progesteron. Anticonceptionalele regleaza nivelul de estrogen si progesteron.
- Alte tratamente medicamentoase.
Chirurgia poate fi utilizata pentru a indeparta insulele de tesut endometrial sau indepartarea organelor reproducatoare.
Prin laparoscopie se introduce un laparoscop (un tub subtire cu lumina) printr-o mica incizie abdominala. Medicul utilizeaza instrumente de laparoscopie pentru a indeparta insulele de tesut endometrial.
Laparotomia reprezinta interventia chirurgicala deschisa pentru indepartarea insulelor mari de tesut endometrial la care nu se poate ajunge laparoscopic sau cand alte organe pelvine, precum si parti din tubul digestiv sunt afectate.
Histerectomia este interventia chirurgicala de indepartare a uterului. Orice insula de endometru sau aderenta din pelvis este indepartata. In timpul histerectomiei totale cu salpingo ovarectomie bilaterala va sunt indepartate uterul, trompele uterine si ovarele.
Menoragia (sangerare menstruala prelungita)
Sangerarea menstruala prelungita poate avea diverse cauze. Dezechilibrul hormonal sau formatiunile uterine sunt cele mai frecvente cauze.
Dezechilibrul hormonal
Ciclul menstrual este controlat de hormoni, incluzand estrogenul si progesteronul. Cand apare un dezechilibru, acesti hormoni pot determina cicluri abundente si/sau prelungite sau sangerari intre cicluri. Cauzele dezechilibrelor hormonale pot fi:
- modificari hormonale la adolescente si la femeile in premenopauza
- diabet, afectiuni tiroidiene sau alte afectiuni medicale
- obezitate
- stres
- exercitii fizice epuizante
- anorexia
Tipuri de formatiuni uterine:
- Fibroamele sunt “umflaturi” de tesut muscular uterin
- Polipii sunt mici excrescente de tesut endometrial ce cresc in uter si uneori atarna in el
- Adenomioza are loc cand celulele endometrului cresc in peretele muscular
- Hiperplazia este o crestere exagerata a endometrului (mucoasei uterine)
- Cancerul endometrial este o crestere necontrolata a endometrului