Calcul ovulație

Acreditarea spitalului de către ANMCS

Vă invităm alături de noi

Abonați-vă la newsletter

COITUS INTERRUPTUS

COITUS INTERRUPTUS (METODA „RETRAGERII’)

Ce este si cat este de sigur?

Coitus interruptus, cunoscut si sub numele de „retragere” sau „fereala” este o metoda de planning familial folosita indeosebi de tineri sau de cei care nu vor „sa se complice” folosind mijloace de contraceptie.

Coitus interruptus provine din limba latina, in traducere „fecundare intrerupta” si reprezinta retragerea penisului din vagin inaintea ejacularii. Cu toate ca nu este o metoda acceptata, tot este mai bine s-o folositi in situatia unei partide de sex spontan decat nimic!

In cazul in care va mai doriti un act sexual in aceeasi noapte, barbatul trebuie sa mearga sa urineze (pentru a elimina eventualii spermatozoizi ramasi pe uretra) si sa se spele cu atentie pentru a indeparta orice urma de lichid seminal. Si femeia trebuie sa se spele atent, in cazul in care barbatul a ejaculat pe corpul ei.

Ca si metoda de contraceptie este, cu siguranta, mult mai buna decat sa nu faceti nimic! Cu toate astea, medicii nu o recomanda deoarece:

  • exista multe sanse ca barbatul sa-si retraga penisul din vaginul partenerei mult prea tarziu; coitus interruptus necesita o mare capacitate de autocontrol din partea partenerului;
  • este o metoda riscanta, cu sanse mari de esec deoarece si lichidul pre-ejaculator, secretat de penisul excitat, poate contine spermatozoizi.

De asemenea, coitus interruptus poate reduce placerea partenerilor datorita stresului imprimat de o eventuala ratare a momentului.

Totusi, metoda retragerii inainte de ejaculare poate fi folosita ca metoda de urgenta de catre cuplurile care nu pot folosi alte mijloace contraceptive sau de cele pe care nu le-ar deranja asa tare aparitia unei sarcini.

In zonele in care contraceptivele sunt greu accesibile populatiei „metoda retragerii’ s-a dovedit eficace. Insa pentru cei care au acces la metode moderne de contraceptie, coitus interruptus este o metoda perimata de protectie impotriva unei sarcini nedorite.

mai 18, 2023
Colposcopia este o procedura simpla, rapida, noninvaziva, ce evidentiaza in detaliu leziunile de la nivelul...