Histerectomia totala este o interventie chirurgicala ce consta in scoaterea uterului impreuna cu colul uterin din cavitatea abdominala, spre deosebire de histerectomia subtotala care implica mentinerea colului uterin pe loc si extragerea numai a corpului uterin.Ea poate fi asociata sau nu cu anexectomia. Acesta interventie poate fi facuta printr-o incizie clasica abdominala, pe cale vaginala, laparoscopic sau combinatie intre ele laparoscopic si vaginal. La Euromaterna putem oferi pacientelor noastre noi metode de diagnostic si tratament pentru o gama larga a patologei ginecologice. Interventiile sunt efectuate atat prin metode clasice, cat si prin metode moderne, minim invazive.
In ce conditii se realizeaza aceasta interventie?
Histerectomia totala se recomanda in patologii diverse ale uterului, in functie de varsta pacientei si de dorinta de a prezerva functia reproducatoare.Se practica in tumori benigne voluminoase ( fibroame uterine), sangerari vaginale abundente ce nu pot fi controlate altfel, infectii uterine, precum si in diverse situatii oncologice (tumori maligne).
Care sunt riscurile operatiei?
Histerectomia implica riscul de aparitie a complicatiilor minore sau majore, desi in marea majoritate a cazurilor aceste complicatii postoperatorii sunt rare, pot aparea complicatii generale ca:
- Infectii
- Leziuni ale intestinelor, vezicii urinare, uretrelor si uretrei
- Pierderi masive de sange
- Formarea de fistule ( o comunicare intre intestin, vezica urinara si vagin si/sau piele), care vor necesita o a doua interventie pentru a fi rezolvate
Cat sta pacienta spitalizata si daca are nevoie de tratament medicamentos dupa operatie? Cat de dificila este recuperarea?
Ca la orice alta operatie interventie recuperarea este usoara, se externeaza dupa 3 zile din spital. Nu necesita tratament medicamentos dupa operatie. Recuperarea completa necesita 4 pana la 8 saptamani. Pacienta va putea sa creasca treptat nivelul de efort fizic depus zilnic. In primele 2 sau 3 saptamani este importanta odihna. Dupa aceasta perioada, pacienta isi poate relua o parte din activitatile zilnice obisnuite si chiar se poate intoarce la locul de munca, daca acesta nu este foarte solicitant din punct de vedere fizic. In primele 2 saptamani postoperator trebuie evitata ridicarea greutatilor. La aproximativ 6 saptamani dupa histerectomie se poate relua activitatea sexuala.
Dr. Raica Dan Mugurel – Medic Primar Obstetrica Ginecologie