POLIPII ENDOMETRIALI

Polipii uterini sunt excrescente ale peretelui interior al uterului care se extind în cavitatea uterină. Creșterea excesivă a celulelor din mucoasa uterului (endometru) duce la formarea polipilor uterini, cunoscuți și sub numele de polipi endometriali. Acești polipi sunt de obicei necanceroși (benigni), deși unii pot fi canceroși sau se pot transforma în cele din urmă în cancer (polipi precanceroși).

Polipii uterini au dimensiuni de la câțiva milimetri – nu mai mari decât semințele de susan – până la câțiva centimetri – dimensiunea mingii de golf sau mai mari. Ei sunt atașati de peretele uterin printr-o bază de implantare mare sau printrun pedicul subtire.

Polipii pot fi singulari si multipli. De obicei, acestia rămân la nivelul uter, dar ocazional, ei pot aluneca prin colului uterin în vagin. Polipii uterini apar cel mai frecvent la femeile in menopauza dar se pot manifesta si la femeile de varsta fertila, fiind un impediment in obtinerea unei sarcini.

Semnele și simptomele polipilor uterini includ:

  • sângerare menstruala abundenta;
  • sângerări in afara menstruatiei;
  • sângerări vaginale după menopauză
  • infertilitatea

De foarte multe ori polipii uterini pot fi silentiosi si sunt descoperiti la un control de rutina sau in momentul in care pacienta nu obtine o sarcina dupa mai multe luni de incercari si se prezinta pentru investigatii suplimentare.

In ceea ce priveste cauzele, hormonii sexuali par să joace un rol important. Polipii uterini sunt sensibili la estrogen, astfel incat obezitatea si dereglarile menstruale ce duc la cresterea de estrogen circulant produc, pot provoca aparitia si cresterea polipilor endometriali.

Factorii de risc pentru dezvoltarea polipilor uterini includ: menopauza, hipertensiunea arterială, obezitatea si terapia cu tamoxifen.

Una dintre cele mai mari complicatii ale polipilor uterini este infertilitatea, intrucat polipul actioneaza ca un dispozitiv intrauterin (sterilet) si impiedica implantarea unei sarcini. De asemenea un polip intrauterin neglijat, desi benign initial, se poate modifica in timp ducand la aparitia unei leziuni precanceroase si in cele din urma la cancer endometrial. Alte complicatii sunt: suprainfectarea, durerea pelvina, anemia consecutiva sangerarilor abudente, neregulate, etc.

Cea mai sensibila metoda de diagnostic este ecografia transvaginala. Parte din controlul obstetrical, ecografia examineaza uterul si cavitatea endometriala, astfel incat orice imagine suspecta, caracteristica pentru un polip, va ridica suspiciunea pentru acest diagnostic si necesita reexaminare in ziua 2-3 a ciclului menstrual, atunci cand endometrul este descuamat si polipul poate fi evidentiat mult mai usor. La nevoie, se poate utiliza infuzie salina intrauterina si astfel diagnosticul se poate pune mai usor.

Gold standard-ul in tratamentul actual pentru polipii endometriali il reprezinta histeroscopia. Fiind o metoda atat diagnostica cat si curativa, histeroscopia presupune introducerea unei camere de dimensiuni reduse in cavitatea uterina, pemitand astfel vizualizarea directa a canalului cervical, endometrului si ostiumurilor tubare. Polipii uterini pot fi astfel rezecati sub control optic direct, fara a rata baza de implantare, si astfel posibilitatea de recidiva este extrem de redusa. Recuperea post histeroscopie este extrem de rapida, nu necesita spitalizare si disconfortul pacientei este minim.

Sursa foto: https://westlondongynaecologyclinic.co.uk/services/endometrial-polyps/

Dr. Carmelina – Ofelia Constandin

Medic Specialist Obstetrica – ginecologie

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...