Calcul ovulație

Acreditarea spitalului de către ANMCS

Vă invităm alături de noi

Abonați-vă la newsletter

PREMATURUL TÂRZIU

Definitie: Prematurul tarziu este nou-nascutul cu varsta de gestatie cuprinsa intre 34 – 37 saptamani, la nastere. Aceasta perioada este definita ca prematuritate tardiva. Prematurul tarziu este mai imatur decat nou nascutul la termen, chiar daca uneori poate cantari si avea aspect general similar cu acesta.

    In ciuda progreselor medicale din neonatologie si obstetrica, prematuritatea este inca principala cauza de morbiditate si mortalitate neonatala.

    S-a considerat pentru mult timp ca prematurul tardiv nu pune probleme deosebite la nastere, dar studiile si practica medicala au dovedit contrariul. Prematuritatea tardiva reprezinta un factor de risc important pentru mortalitatea neonatala si pentru morbiditatea nonatala si infantila (riscul de a dezvolta boli este mai mare dectat la nou-nascutul la termen).

   Prematurul tarziu are o rata de morbiditate de 6-7 ori mai mare decat nou nascutul la -termen, el prezentand deficiente in adaptare la viata extrauterina pe termen scurt:

  • instabilitate termica;
  • hipoglicemie (glicemie scazuta);
  • detresa respiratory;
  • apnee (oprirea respiratiei);
  • icter (care sa necesite fototerapie);
  • tulburari de alimentatie (supt slab, varsaturi).

   In copilarie si in perioada de adult fostii nou nascuti prematuri prezinta risc de a dezvolta: astm, miopie, surditate, hipertensiune arteriala, paralizie sau atrofie cerebrala, risc de autism de 5 ori mai mare, risc de infectii virale si bacteriene. In ultimele decade a crescut numarul nasterilor premature secundar progreselor medicale in depistarea asfixiei fetale, care antreneaza travaliul prematur idiopatic (indus). Sansa de supravietuire a unui nou nascut prematur este mult mai mare in zilele noastre, fata de anii precedenti, prin progresele realizate in sectiile de terapie intensiva neonatala.

   Nou nascutul prematur tarziu necesita asistenta neonatala obligatorie la nastere, de cele mai multe ori internare in serviciul de terapie intensiva neonatala, internare pe o perioada mai lunga in maternitate, iar dupa externare, supraveghere atat de catre medicul de familie, cat si de catre medicul neonatolog, de cele mai multe ori fiind necesare si controale interdisciplinare prin medici: oftalmolog, neurolog, ORL-ist, logoped, etc.

Dr. Rotaru Elena

Medic Specialist Pediatru/Neonatolog

Spital Euromaterna Constanta

mai 18, 2023
Colposcopia este o procedura simpla, rapida, noninvaziva, ce evidentiaza in detaliu leziunile de la nivelul...