Ecografia mamară

O să vă vorbesc despre un subiect pe care îl alegem de multe ori să-l ignorăm, deși realitatea este că majoritatea dintre noi cunoaștem o pacientă cu cancer mamar.
Cancerul mamar este cea mai frecventă formă de cancer la femei – avem risc de cancer mamar doar prin simplul fapt că suntem femei.
Riscul unei femei de a dezvolta cancer la sân pe parcursul vieții este de 13%. Acest risc crește odată cu înaintarea în vârstă, obezitatea, cu existența cancerului de sân la rudele apropiate, consumul de tutun.
Mecanismele de apărare celulară prin care corpul nostru luptă zilnic împotriva celulelor canceroase sunt puse la încercare din ce în ce mai mult în zilele noastre de stres, alimentație ce cuprinde multe alimente procesate, obezitate, lipsa activității fizice, poluare, radiații, microplastice etc.

Peste jumătate dintre cazurile de cancer de sân sunt autodiagnosticate, prin autopalpare sau din greșeală – pacienta se lovește sau se atinge accidental în zonă și simte o gâlma.

Așa că, în primul rând, toate femeile ar trebui să-și facă lunar autopalparea sânilor – ideal după menstruație, când sânii nu sunt tensionați sau sensibili și se poate face palparea mai în profunzime.

Însă autopalparea nu poate detecta toate problemele la nivelul sânilor. O formațiune are cel puțin 2 cm la momentul autodiagnosticării și există cancere mai mici, foarte agresive.

Din acest motiv este necesară o ecografie mamară anuală. Aceasta poate detecta formațiuni de doar câțiva milimetri, într-un stadiu mult mai puțin avansat. Iar cu cât se diagnostichează mai devreme, cu atât prognosticul acestor femei este mai bun. Spre exemplu, rata medie de supraviețuire la 5 ani a pacientelor cu cancer mamar stadiul I este de peste 90%.

Ecografia de sân este o metodă nedureroasă, neinvazivă, pe care o poate efectua oricine, oricând.

Ea este indicată în cazul durerilor la nivelul sânilor, în cazul palpării unei formațiuni, în evaluarea mastitelor din perioada de lăuzie, pentru evaluarea pacientelor cu implant mamar sau a scurgerilor de la nivelul mamelonului.

Este metoda de elecție la pacientele sub 40 de ani și este complementară mamografiei la femeile peste 40 de ani, în special la cele cu sâni denși.

Bineînțeles, nu toate formațiunile palpabile sunt de natură malignă. Spre exemplu, aproximativ 40% dintre femeile de vârstă fertilă au chisturi mamare. 13% au un fibroadenom, care necesită monitorizare ecografică.

Mai este de reținut faptul că un cancer de sân doare doar într-o formă avansată.

Așa că, o ecografie mamară de rutină la medicul specialist este esențială pentru toate femeile.

Dr. Berescu Iulia – Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

februarie 27, 2025
Vizualizare ghid – aici
februarie 27, 2025
Atrofia vaginală: Cauze, Simptome și Opțiuni de Tratament Ce este atrofia vaginală? Atrofia vaginală, cunoscută...
februarie 27, 2025
Ce este rezerva ovariană? Rezerva ovariană reprezintă numărul total de ovocite disponibile la nivelul ovarului....
februarie 27, 2025
Menopauza reprezintă o etapă fiziologică, normală, care survine la un moment dat în viața tuturor...