SOPC – Sindrom de ovar micropolichistic

SOPC reprezintă cea mai frecventă afectiune endocrinologică la femeia de vârstă fertilă. Statisticile arată că 1 din 10 femei se confruntă cu acest sindrom.

DENUMIRE

Numele de “SOPC – sindrom de ovar micropolichistic” induce frecvent în eroare, sugerând că pacienta cu acest diagnostic are numeroase chisturi mici în ovar, ceea ce este fals. Pacienta cu SOPC nu are chisturi, ci are numeroși foliculi în ovar! Iar foliculii sunt structuri ovariene normale, cu care ne naștem.

La naștere, o fetiță are 2 milioane de foliculi în ovare, iar pe parcursul vieții, printr-un proces de degenerare, se distrug o mare parte din ei, astfel încât la adolescentă mai rămân 400.000 de foliculi, din care doar 400 vor face un ciclu complet și vor ovula.

Pacientele cu SOPC au un defect în procesul de degenerare a acestor foliculi, iar ei rămân în diferite stadii evolutive în structura ovarului. De aceea, la evaluarea ecografică se vor observa mulți (peste 20) foliculi pe ovar.

Numele sindromului face referire doar la ovar, DAR trebuie să reținem de la început că SOPC implică atât un dezechilibru hormonal, dereglări de ovulație și concentrații crescute de hormoni masculini în sânge, cât și un dezechilibru metabolic, pentru că aceste paciente au dereglări în metabolismul glucidic, au dislipidemii, sunt adesea supraponderale sau chiar obeze, și toate aceste dereglări hormonale și metabolice se întrețin reciproc într-un cerc vicios.

Partea bună este că acest cerc vicios poate fi întrerupt, în funcție de atitudinea femeii, deciziile ei, stilul de viață, deci puterea de a schimba lucrurile stă în mâinile pacientei!

Reducerea greutății corporale cu 5-10% se va traduce prin reglarea ciclului menstrual, menstruații mai puțin dureroase, mai puțin abundente, creșterea fertilității și chiar obținerea spontană a sarcinii, dar și scăderea substanțială a riscului de apariție a complicațiilor pe termen lung.

CAUZE

Deși medicina actuală evoluează într-un ritm foarte alert, cauza acestui sindrom nu este încă elucidată.
În prezent, ceea ce știm sigur este că există o componentă genetică care predispune adolescenta să dezvolte SOPC.

Studiile actuale demonstrează că expunerea fatului de sex feminin în uterul mamei cu SOPC, la concentrații mari de AMH, duce la apariția sindromului la fiică. Dacă mama a fost diagnosticată cu SOPC, sunt șanse de 70% ca fiica ei să dezvolte acest sindrom. De asemenea, surorile unei paciente cu SOPC au aceeași predispoziție. Tații și frații femeilor cu SOPC au un risc mai mare de a prezenta dezechilibre metabolice, DZ tip II, probleme cardiace.

CUM SE MANIFESTĂ?

SOPC este un sindrom polimorf, cu simptomatologie bogată, iar pacientele pot avea câteva sau toate simptomele descrise:

  • Cicluri neregulate, lipsa menstruației până la 6 luni sau chiar 1 an.
  • Semne de hiperandrogenism (exces de hormoni masculini) – ten gras, acnee, pilozitate la nivelul feței, abdomenului, feselor, subțierea și căderea părului.
  • Exces ponderal. De menționat că țesutul adipos acționează ca un “alt organ endocrin”, secretă și hormoni și markeri de inflamație, iar aceștia contribuie la apariția durerii la menstruație, a durerii pelvine cronice, a menstruațiilor abundente.
  • Diabet zaharat de tip II. La pacienta cu SOPC, celulele sunt mai puțin sensibile la acțiunea insulinei (hormon secretat de pancreas și care are rolul de a introduce glucoza în celule spre a fi utilizată) și apare rezistența la insulină în paralel cu niveluri crescute de insulină în sânge. În timp, pancreasul “obosește” și poate să apară DZ tip II.
  • Obezitatea, nivelurile crescute ale colesterolului, sindromul metabolic, creează condițiile pentru dezvoltarea problemelor cardiace, a hipertensiunii arteriale, a apneei în somn.
  • Modificări psiho-emotionale până la anxietate și depresie.

CUM SE STABILEȘTE DIAGNOSTICUL DE SOPC?

Diagnosticul se stabilește dacă se confirmă cel puțin 2 din cele 3 criterii stabilite la Rotterdam încă din 2003:

  1. Oligo/anovulație, tradusă clinic prin menstruații neregulate.
  2. Semne de hiperandrogenism clinic și/sau biochimic.
  3. Ecografia – prezența a mai mult de 20 foliculi pe cel puțin un ovar, dimensiunea crescută a ovarului (4-5 cm), cu volum ovarian mai mare de 10 ml.
    ATENȚIE: 20% din pacientele tinere au la ecografie aspect de ovare micropolichistice. Acestea nu au SOPC, ci doar o predispoziție.
    Sunt cunoscute 4 fenotipuri ale SOPC. O femeie poate trece dintr-un fenotip în altul în funcție de modul de viață și tratamentul administrat. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, scade natural numărul de foliculi ovarieni, scade secreția de hormoni masculini și simptomele se ameliorează.

FENOTIPUL A – SOPC REZISTENT LA INSULINĂ

70% din SOPC, cel mai frecvent și cel mai sever.
Asociază toate cele 3 criterii de diagnostic (aspect ecografic, anovulație cronică și cicluri neregulate, semne de hiperandrogenism), iar pacientele sunt adesea supraponderale.

FENOTIPUL B – SOPC DE TIP INFLAMATOR

Inflamația cronică are impact negativ la nivel ovarian, împiedicând ovulația, perturbând receptorii hormonali și stimulând androgenii suprarenali.
Pacientele acuză adesea dureri de cap, de articulații, oboseală neexplicată, probleme cu tenul și probleme intestinale ca sindromul de intestin iritabil.
Reducerea expunerii la toxine de mediu, eliminarea alimentelor inflamatorii (grâul, lactatele, zahărul), administrarea suplimentelor cu magneziu, zinc, probiotice, vor ameliora simptomele.

FENOTIPUL C

Se întâlnește în 30% din cazurile de SOPC. Este fenotipul cel mai blând, unde ne dorim să ducem toate pacientele. În acest caz, aspectul ecografic este cel tipic pentru SOPC, DAR ovulația se produce regulat, ciclurile sunt regulate, iar problemele de hiperandrogenism sunt mai ușoare. Aceste paciente nu au rezistență la insulină, au de obicei greutate normală și au o calitate normală a vieții.

FENOTIPUL D (ADRENAL)

Este cel mai rar fenotip. Este determinat de un răspuns anormal la stres, care duce la creșterea sintezei de hormoni androgeni în glanda suprarenală. Reducerea stresului duce la ameliorarea simptomelor.

RISCURI/COMPLICAȚII

În funcție de fenotipul în care se încadrează și stilul de viață adoptat, pacienta cu SOPC poate fi expusă unui risc de afectare a sănătății pe termen lung.

  • Pacientele cu exces ponderal au un risc mai mare de DZ tip 2, HTA, AVC, boli cardio-vasculare, apnee în somn.
  • Dezvoltarea cancerului de endometru – din cauza anovulației cronice, pacienta prezintă perioade lungi de amenoree (absenta menstruației). Menstruația reprezintă descuamarea stratului superficial al endometrului (mucoasa care tapetează interiorul uterului). Dacă nu se produce menstruația, endometrul se îngroașă, iar la nivelul lui pot să apară atipii celulare care duc la apariția hiperplaziei endometriale și chiar a cancerului de endometru.
  • Probleme de fertilitate – datorate ovulațiilor neregulate și calității mai slabe a ovocitelor.
  • Riscuri în sarcină: câștig ponderal excesiv, feti macrosomi, risc de a declansa DZ gestational, HTA indusă de sarcină și preeclampsie, restricție de creștere intrauterină și naștere prematură. Gravidele cu SOPC trebuie avertizate încă de la ecografia de confirmare a sarcinii.
  • Afecțiuni psiho-emotionale, stigmatizare socială. Pacientele sunt complexate de aspectul lor fizic (exces ponderal, hirsutism, acnee) sau de incapacitatea de a obține o sarcină, iar relațiile lor în comunitate și în cuplu pot fi afectate real.

TRATAMENT

Depinde de tipul de SOPC, de vârsta femeii, de motivele care au adus-o la medic și simptomele care o deranjează cel mai mult.

Prima recomandare, înainte de administrarea medicamentelor, se referă la schimbarea stilului de viață, cu exerciții fizice regulate, o dietă adecvată și pierderea în greutate.

Dacă vorbim de o adolescentă sau de o femeie tânără care nu își dorește încă sarcină, tratamentul constă în suplimente naturiste, medicamente care conțin inozitol, medicamente care scad rezistența la insulină (antidiabetice orale) sau contraceptive orale combinate (doar în cazuri selecționate și doar pe perioade scurte). Pentru problemele de hiperandrogenism – acnee, hirsutism – se poate apela la tratamente dermatocosmetice și tehnici de epilare definitivă, sau chiar la medicație specifică antiandrogenică (spironolactonă, flutamidă, finasteridă).

Dacă prioritatea este obținerea sarcinii, atunci pe lângă stilul de viață și medicația de scădere a rezistenței la insulină (Metformin), sunt indicate medicamente pentru inducerea ovulației (Letrozol, Clomifen citrat, Gonadotrofine în doză mică).

De linia a doua, pentru pacientele care nu răspund la medicația de inducere a ovulației, se poate efectua drillingul ovarian laparoscopic (distrugerea foliculilor cu ajutorul curentului electric), sau procedura de Fertilizare in Vitro.

Dr. Cupsa Elena – Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

februarie 27, 2025
Vizualizare ghid – aici
februarie 27, 2025
Atrofia vaginală: Cauze, Simptome și Opțiuni de Tratament Ce este atrofia vaginală? Atrofia vaginală, cunoscută...
februarie 27, 2025
Ce este rezerva ovariană? Rezerva ovariană reprezintă numărul total de ovocite disponibile la nivelul ovarului....
februarie 27, 2025
Menopauza reprezintă o etapă fiziologică, normală, care survine la un moment dat în viața tuturor...