DIABETUL GESTATIONAL

CE ESTE DIABETUL GESTATIONAL?

Este o boala care se traduce printr-un nivel prea ridicat de zahar in sange (glicemie). Aceasta forma de diabet apare in luna a sasea de sarcini la circa 5-6% dintre femei si dispare dupa nastere in aproape 60% dintre cazuri. La restul, acesta se transforma in diabet de tip 2 pe la douazeci-treizeci de ani dupa nastere.

Cum se explica acest fenomen?

Diabetul apare in momentul in care exista o dereglare a producerii de insulina. Fabricat de catre pancreas, acest hormon permite zaharului sa intre in celulele organismului, care au nevoie de el pentru a putea functiona. Daca insulina nu-si mai face treaba, zaharul ramane in sange si provoaca o acumulare de substante toxice, de unde si riscul de coma.

Care este cauza?

Toate viitoarele mame rezista insulinei. Acest lucru se datoreaza unei interactiuni intre hormonii de sarcina si sensibilitatea celulelor la actiunea insulinei. In majoritatea timpului, pancreasul se adapteaza si fabrica mai multa insulina. Dar, la pacientele care sufera de obezitate sau care au antecedente familiale de diabet 2, pancreasul nu reuseste sa se adapteze situatiei, iar ele vor suferi de un diabet gestational. Dar acesta nu pune in pericol sarcina.

O femeie cu diabet de tip 1 sau 2 poate avea copii?

Da, chiar mai multi! Totusi, sarcina ei va trebui programata si urmarita indeaproape de un medic specialist, dar si de un obstetrician. Sarcina unei femei ce sufera de diabet trebuie programata cu trei luni inainte de conceperea fatului. Chiar inainte de a renunta la metoda contraceptiva este imperios necesar un control complet. Este vorba, in primul rand, despre verificarea glicemiei si de obtinerea unui echilibru. Acest lucru necesita o disciplina riguroasa: viitoarea mama trebuie sa-si controleze nivelul de zahar. In cazul unui dezechilibru, tratamentul cu insulina va fi intensificat pana cand glicemia se apropie, cat mai mult posibil, de nivelul normal. Tratamentul consta in trei sau patru injectii zilnice cu insulina sau in instalarea unei pompe subcutanate. Esentiala este ajungerea la un bun echilibru glicemic, dupa instalarea caruia sarcina se dezvolta normal.

Exista si alte analize obligatorii inainte de concepere?

Pe langa controlul glicemiei, viitoarea mama va trebui sa efectueze o verificare oftalmologica si o dozare urinara a albuminei. De fapt, afectarea retinei (retinopatia) sau a rinichilor sunt complicatii foarte posibile in caz de diabet. Mai mult, pacienta va trebui sa-si ia presiunea arteriala si sa faca o electrocardiograma pentru a verifica daca nu sufera cumva de o insuficienta coronariana si daca risca o problema cardiaca. Toate aceste analize se fac, de obicei, intr-o singura zi. Cateodata, insa, este nevoie de o saptamana de spitalizare.

Ecografiile sunt mai numeroase?

Cele trei ecografii obisnuite sunt suficiente pentru a controla sanatatea bebelusului dumneavoastra. Totusi, la inceputul lunii, se poate opta pentru inca o ecografie cardiaca pentru a verifica daca i s-a ingrosat inima, de fapt, zaharul in exces produs de mama traverseaza placenta, iar bebelusul risca sa se ingrase. Un control al echilibrului glicemic este singurul mod prin care acest lucru poate fi evitat.

Cum se urmareste fatul?

Un aparat de monitorizare instalat la pacienta face posibila inregistrarea ritmului cardiac al bebelusului. Rezultatele sunt transmise medicului prin telefon. Daca nu este posibila instalarea acasa exista spitale cu echipament necesar.

Diabetul gestational are consecinte speciale?

Este nevoie, in 90% dintre cazuri, de un regim echilibrat prescris de medicul specialist. Acest regim nu pune in pericol cresterea copilului, pentru ca se axeaza pe o reechilibrare a aportului zilnic. In 10% dintre cazuri, este nevoie de una sau doua injectii cu insulina. Viitoarea mama trebuie, in aceasta situatie, sa-si controleze nivelul de zahar din sange. De asemenea, aceasta este sfatuita sa recurga la o activitate fizica adaptata varstei, cum ar fi gimnastica in apa.

Diabetul gestational provoaca probleme specifice fatului?

Acesta nu prezinta nici un risc de malformatie, deoarece apare tarziu, in luna a sasea, cand bebelusul este deja bine format. In schimb, daca se impune un tratament cu insulina, trebuie urmarit ritmul cardiac al bebelusului, cu ajutorul unui aparat de monitorizare instalat acasa, la fel ca in cazul diabetului de tip 1 si 2.

Se provoaca nasterea?

Da. In general, la inceputul lunii a noua la pacientele bolnave de diabet de tip 1 si 2 se provoaca nasterea. Este si cazul acelora care au diabet gestational cu insulina, daca glicemia nu este normala sau daca fatul este prea mare. Nasterea nu este provocata in cazul diabetului gestational bine echilibrat prin regim si atunci cand bebelusul nu este supraponderal.

Exista riscul de transmitere a bolii la copil?

Diabetul neonatal este foarte rar. In caz de diabet de tip 2, boala ereditara, copilul risca sa-l dezvolte mult mai tarziu, la varsta maturitatii. Asadar, este preferabil sa i se supravegheze alimentatia si sa fie indreptat spre o activitate sportiva.

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...