LIGATURA TUBARA

In ultima parte a secolului XX, sterilizarea feminina chirurgicala devine o metoda din ce in ce mai cunoscuta. In anul 2009, aproximativ 160 de milioane de femei s-au operat. Totusi, se pare cea mai mare parte dintre femei prefera alte metode de contraceptie, cum ar fi Mirena sau steriletul clasic, cu toate ca nu s-au descoperit efecte secundare noi si “alarmante” ale acestei proceduri chirurgicale.

CE INSEAMNA LIGATURA TUBARA?

“Sterilizarea” inseamna impiedicarea obtinerii unei sarcini, prin metode chirurgicale “se sigileaza” trompele uterine (Fallopiene) impiedicand astfel migrarea oului fertilizat catre uter. Trebuie, insa, sa retinem ca aceasta interventie poate avea o rata destul de mica de esec de 1:200.

CINE POATE BENEFICIA DE ACEASTA INTERVENTIE?

Orice femeie sanatoasa, care a implinit 30 de ani si are copii doriti poate opta pentru ligatura tubara. Daca esti tanara si nu ai inca copii ar trebui sa te gandesti bine inainte de a lua in calcul aceasta operatie – exista posibilitatea sa te ragandesti si sa-ti doresti copii, iar acesta interventie este ireversibila de cele mai multe ori.

Contraindicatiile pentru ligatura tubara:

  • prolaps uterin;
  • fibromul uterin;
  • chisturi pe ovare;
  • boala inflamatorie pelvina (include Chlamydia si salpingita).

Daca sunteti supraponderala exista riscul sa nu se poata efectua interventia. De asemenea in cazul unei stari de sanatate nu prea buna puteti fi refuzata de medicul dumneavoastra sa vi se efectueze ligatura tubara.

Pentru a va informa mai bine despre acesta interventie, adresati-va medicului ginecolog care va va explica cel mai bine tot ce trebuie sa stiti, inclusiv despre riscurile pe care le implica aceasta ligatura a trompelor.

Ce trebuie sa retinei este faptul ca “sterilizarea” nu este o metoda 100% eficienta impotriva sarcinilor nedorite, ci poate avea o rata de esec de 0,5 %, care poate creste daca pacienta este foarte tanara.

EXISTA POSIBILITATEA SA REGRET ACEASTA INTERVENTIE?

Trebuie sa intelegeti ca odata ce ati acceptat aceasta varianta, a sterilizarii, sansa de avea copii este aproape nula. De dragul completarii va putem spune ca odata facuta aceasta ligatura a trompelor, singura posibilitatea de a mai avea copii, va ramane FIV-ul (fertilizare in-vitro). Intr-adevar, una dintre primele mamici care au facut FIV avea trompele Fallopiene scoase. Totusi, FIV-ul este un demers costisitor din punct de vedere material si are succes numai intr-un anumit procent; nu garanteaza sarcina 100%.

CUM SE FACE LIGATURA TUBARA?

Este interventia prin care trompele Fallopiene vor fi blocate chirurgical, facand fertilizarea improbabila. Menstruatiile nu se vor modifica dupa ligatura trompelor, cu toate ca multe paciente au declarat ca au menstruatii mai abundente post-sterilizare. Dovezi recente obtinute prin studii stiintifice (2009) arata ca nu au legatura cu interventia. In zilele noastre, se poate face in regim de spitalizare de zi, deci cel mai probabil, vei fi externata pana seara sau a doua zi dimineata.

Se poate face prin metoda chirurgicala traditionala “deschisa” cu o incizie mica in partea inferioara a abdomenului sau prin operatie laparoscopica, tehnica de operatie minum invaziva – in ambele cazuri se foloseste de cele mai multe ori anestezia generala.

Prin metoda laparoscopica se fac cateva mici “puncte” de incizie – una prin care se introduce laparoscopul sau endoscopul, un sistem video ce permite medicului sa vada ‘interiorul’ pacientului pentru a ajunge sa sigileze trompele cu ajutorul unor mici clipsuri sau prin electro-cauterizare, introduse printr-o alta mica incizie.

Sterilizarea are efect imediat ce este efectuata, insa trebuie sa tinem minte ca nu este 100% eficienta, iar riscul este de 1: 200, deci in cazuri exceptionale, poate aparea si o sarcina nedorita! Trebuie imediat exclusa o sarcina extrauterina, ale carei semne de alarma sunt durerile puternice in abdomenul inferior. In absenta menstruatiei, ar fi bine sa va faceti un test de sarcina sau sa sunati medicul.

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...