Calcul ovulație

MATERNITATEA EUROMATERNA CONSTANȚA

-SFATURI PENTRU FEMEI ÎNSARCINATE

Urmati aceste 5 reguli simple pentru a avea sarcina usoara si un bebe sanatos! In afara de o alimentatie corecta si miscare multa, trebuie sa tineti cont de aceste sfaturi esentiale pentru o sarcina sanatoasa.

SPUNETI NU TOXINELOR!

Datorita legaturii demonstrate cu malformatiile fetale, avort spontan si alte complicatii grave, ar trebui sa evitati pe perioada sarcinii tutunul, alcoolul, drogurile ilicite, precum si solventi cum ar fi oxidantul pentru vopsele sau acetona, dizolvantul pt oja. Fumatul, de exemplu poate duce la nastere prematura sau greutate scazuta a fatului la nastere. In cazul in care nu puteti renunta la fumat, consum de alcool sau droguri cereti sfatul medicului dvs. obstetrician.

CE MEDICAMENTE LUATI?

Consultat-vai doctorul inainte de a lua orice medicament, supliment sau “remediu” natural eliberat fara prescriptie medicala. Chiar si anti-inflamatoriile nesteriodiene, precum ibuprofen trebuiesc evitate, deoarece studiile au dovedit ca ele cresc riscul de avort spontan si de distrugerea vaselor sangvine ale fatului.

ACORDATI ATENTIE SENTIMENTELOR DUMNEAVOASTRA!

Probabil ati auzit de depresia postpartum, dar se poate sa nu fi auzit ca 10-20 % dintre femei prezinta simptomele depresiei pe parcursul sarcinii si poate creste riscul nasterii premature. Daca va simtiti inexplicabil de trista, nervoasa sau vinovata, se intampla sa va pierdeti interesul pentru activitatile de care va bucurati de obicei sau dormiti foarte mult, informeati-va medicul obstetrician.Terapia, medicamentele antidepresive sau combinatia celor doua va vor ajuta foarte mult. Nu toate antidepresivele sunt sigure pentru femeile insarcinate, deci vorbiti cu medicul dumneavoastra, singurul in masura sa va sfatuiasca ce masuri se pot lua in cazul depresiei instalate pe sarcina.

PASTRATI-VA IGIENA!

Spalarea frecventa a mainilor poate preveni infectiile cu streptococi tip B, citomegalovirus si rujeola (pojar) toate acestea putand produce malformatii sau alte complicatii severe bebelusului. Solutiile anti-bateriene ce contin alcool pot fi o optiune, atunci cand nu puteti sa ajungeti sa va spalati la chiuveta cu apa si sapun.

PUNETI-VA PE PRIMUL PLAN!

Poate suna egoist, dar pe perioada sarcinii este foarte important sa dormiti destul, sa faceti exercitii de relaxare si sa stiti sa spuneti  nu obligatiilor care va epuizeaza. Sa va protejati de orice eveniment care va aduce stres capata o importanta vitala in aceasta perioada, deoarece agitatia si nervii mamei pot sa provoace nastere prematura sau greutate scazuta a bebelusului la nastere. Trebuie sa dormiti cel putin 8 ore pe noapte, sa va intindeti in pat oricand va simtiti obosita, sa va luati medicatia indicata de obstetrician, iar timpul liber sa-l petreceti cu familia si prietenii apropiati.

Teodor Simona

Asistent Medical

Spital Euromaterna Constanta

aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...