EUROMATERNA ESTE SINGURA MATERNITATE PRIVATA DIN CONSTANTA CARE INGRIJESTE COPIII NASCUTI PREMATUR
Nasterea prematura este o provocare pentru orice serviciu de neonatologie al unei maternitati. De aceea, copiii care se nasc inainte de vreme in Maternitatea Euromaterna din Constanta nu sunt transferati in alte unitati medicale.
La Euromaterna, sansele unui copil nascut prematur cresc considerabil. Aceasta unitate a fost proiectata si este complet dotata cu toata aparatura performanta necesara unor astfel de nasteri si monitorizarii ulterioare a nou-nascutilor veniti pe lume inainte de termen. Prematurul reprezinta orice nou-nascut venit pe lume inainte de 37 de saptamani de gestatie, adica inainte de termenul de maturare a sistemelor si organelor care il ajuta sa supravietuiasca. Inca din primele ore de viata, se confrunta cu o serie de riscuri si probleme respiratorii, cardiovasculare, gasterointestinale si neurologice. Pentru reducerea tuturor acestor riscuri, departamentul de neonatologie functioneaza permanent sub stricta indrumare a medicilor neonatologi ai spitalului, iar investitiile in aceasta sectie ofera un plus de siguranta vietii unor astfel de micuti.
Euromaterna dispune de 3 linii de garda: obstetrica-ginecologie, ATI Adulti si neonatologie care asigura permanenta serviciului si capacitatea de a rezolva intreaga gama de patologie specifica. Asistentele medicale de neonatologie asigura ingrijiri medicale competente in toate compartimentele de neonatologie: terapie intensiva nou-nascuti, nou-nascuti 1, sectie nou-nascuti 2, lactariu – astfel incat micutii sunt supravegheati in permanenta atat in terapie intensiva cat si in saloanele mama-copil.
De la infiintarea acestui spital privat din 2009 si pana in prezent s-au nascut peste 348 de prematuri cu o greutate sub 2000 de grame , dintre care 155 au cantarit sub 1500 de grame ( 27 saptamani-32 saptamani). Dovada ca in maternitatea Euromaterna corelarea performantei aparaturii medicale cu devotamentul si profesionalismul cadrelor medicale este una optima, este concretizata prin faptul ca toti micutii nascuti sub 1500 de grame ce manifestau cel mai inalt grad de prematuritate au supravietuit. In 35 dintre aceste cazuri a fost necesara administarea de surfactant-substanta menita in principal sa combata probleme de insuficienta respiratorie ale micutilor sositi pe lume mai devreme. Surfactantul administrat, profesionalismului echipei medicale si monitorizarea stricta a cazurilor respective, au salvat viata micutilor si au redat speranta in sufletul parintilor ce nu se asteptau sa-i intalneasca asa de devreme.
O nastere cu un asemenea grad de prematuritate inseamna o interventie contracronometru pentru echipa medicala Euromaterna, formata din medici neonatologi, obstetricieni, anestezisti si asistente medicale de neonatologie.
Pentru a acoperi intregul spectru de riscuri la care este supus un prematur, spitalul dispune de aparatura performanta si personal angajat competent incat sa se realizeze corespunzator supravegherea si ingrijirea permanenta a acestora.
Dupa o luna de ingrijiri, examenul oftalmologic obligatoriu se efectueaza la Institutul de ocrotire a mamei si copilului Bucuresti , singurul centru specializat de oftalmologie neonatala din sud-estul Romaniei cu care Euromaterna are deja o colaborare buna. Se asigura transportul bebelusului in incubator asistat de personal medical pentru efectuarea acestui examen. Screeningul neonatal pentru depistarea defectelor metabolice, precum si testele pentru detectarea deficientelor de auz efectuate micutilor in Euromaterna, completeaza investigatiile de specialitate.
Astfel, ” Euromatrna da siguranta vietii” si pentru cei mai mici dintre pacientii sai.
STATISTICA PRIVIND NASTERILE PREMATURE DIN ROMANIA IN PERIOADA 2005 – 2008
Sursa: Ministerul Sanatatii
Anul | Nr. copii prematuri cu o greutate sub 2500 g | Din nr. de copii prematuri, cei care au avut sub 28 de saptamani la nastere |
2005 | 18591 copii | 369 |
2006 | 17858 copii | 347 |
2007 | 17473 copii | 333 |
2008 | 17463 copii | 328 |
Evolutia normala a unei sarcini nuinseamna neaparat o nastere fara probleme. Cu atat mai mult cu cat viitoarea mamica are afectiuni care pot declansa o nastere prematura, ea trebuie sa-si asume acest risc si sa urmezeintocmai indicatiile medicale date de obstetricianul ei curant!
La Maternitatea Euromaterna din Constanta, sansa unui copil nascut prematur la viata si, mai ales, la o viata normala, este cu mult mai mare decat in orice alt centru de nasteri din sud-estul Romaniei! Iar acest lucru este rezultanta directa a investitiilor financiare majore in sectia de neonatologie si terapie intensiva. Exista aparatura performanta care acopera orice risc ar putea aparea in dezvoltarea nou – nascutului prematur: combaterea deficitului de termoreglare, a deficitului respirator, combaterea acidozei, a tendintei la hemoragii, prevenirea infectiilor si stimularea dezvoltarii sistemului nervos. Mai mult decat atat, protocoalele medicale deingrijire a nou-nascutului prematur sunt respectateintocmai de personalul medical Euromaterna, astfelincat sa se elimine orice fel de risc ar putea apareain dezvoltarea bebelusului.
Datorita fragilitatii lor, copiii nascuti prematuri au, cu prisosinta, nevoie deingrijire si atentie speciala! Iar, cand raportul dintre performanta aparaturii medicale si devotamentul cadrelor medicale este unui optim, sansele la o viata normala pentru un prematur sunt o reusita!
Cu alte cuvinte, Euromaterna da siguranta vietii chiar si celor mai micuti pacienti ai ei!