METODE CONTRACEPTIVE DEDICATE FEMEII MODERNE

Ce metoda contraceptiva mi se potriveste? Exista metode contraceptive moderne care pot raspunde nevoilor pe care le aveti intr-o viata dinamica si provocatoare atat pe plan profesional cat si pe plan personal.

Metode contraceptive imediate

Contraceptia locala (ovule spermicide, prezervativ), care pot fi utilizate imediat inainte de actul sexual.

  • Avantaje: usor de aplicat, pot fi utilizate si in timpul alaptarii.
  • Dezavantaje: au o rata de esec ridicata, interfera cu intimitatea actului sexual.

Atentie: numai prezervativul protejeaza de infectiile cu transmitere sexuala

Contraceptia de urgenta. Actioneaza cu scopul de a preveni sarcina si nu intrerupe evolutia unei sarcini deja existente. Necesitatea utilizarii contraceptiei de urgenta poate determina femeia sa se hotarasca sa foloseasca o metoda contraceptiva curenta.

  • Avantaje: previne sarcina in cazul unui contact sexual neprotejat sau in cazul unui esec de utilizare a unei metode contraceptive de bariera (ruperea sau alunecarea prezervativului).
  • Dezavantaje: urmatoarea menstruatie poate aparea mai repede, pot aparea modificari ale sangerarii menstruale, trebuie efectuat un test de sarcina la 3 saptamani dupa utilizarea contraceptiei de urgenta, daca nu apare menstruatia.

Pilula contraceptiva. Exista o gama variata de pilule contraceptive care, prin compozitia lor hormonala combinata (estro-progestativa), asigura contraceptia prin inhibarea ovariana.

  • Avantaje: reduc pierderile de sange in timpul menstruatiei si anemia, pot scadea intensitatea durerilor/crampelor menstruale si regleaza ciclul menstrual.Elimina durerile legate de aparitia ovulatie, pot fi folosite pentru a controla momentul si frecventa menstruatiilor, nu interfera cu actul sexual. Spontaneitatea activitatii sexuale este pastrata, iar placerea sexuala poate fi mai intensa, tinand cont de faptul ca ajuta la scaderea riscului de aparitie a unei sarcini nedorite.
  • Dezavantaje: poate aparea spotting (mici sangerari) in primele luni de utilizare, este posibila scaderea libidoului, pot aparea modificari de dispozitie, administrarea zilnica a pilulelor poate deveni stresanta.

Inelul vaginal. Acesta contine un progestativ si un estrogen. Inelul este introdus in vagin, asigura contraceptia prin inhibarea ovariana si prin schimbari ale mucusului cervical.

  • Avantaje: utilizare o data pe luna.
  • Dezavantaje: pot aparea secretii vaginale, expulzia accidentala a inelului.

Contraceptia de lunga durata. Este foarte important sa mergeti la control la medicul ginecolog dupa insertia contraceptilvului intrauterin, dupa prima menstruatie si, apoi, o data pe an sau ori de cate ori va indica medicul ginecolog.

Contraceptive intrauterine ( sterilet/dispozitiv metalic sau sisteme intrauterine cu eliberare hormonala). Actioneaza in special prin mecanisme locale.

  • Avantaje: contraceptie pe termen lung (3-5 ani) cu o singura interventie, convenabila, permite spontaneitate in timpul activitatii sexuale, datorita riscului mic de sarcina, actul poate fi mai placut. Revenirea rapida a infertilitatii, este o optiune contraceptiva buna pentru femeile care nu doresc sa utilizeze contraceptie hormonala zilnic sau lunar. Poate scadea cantitatea de sange mestrual ( in cazul dispozitivelor din plastic cu eliberare de levonorgestrel intre 70-97% scadere), poate determina scaderea durerilor din timpul menstruatiei.
  • Dezavantajele: inserarea si scoaterea dispozitivului trebuie facute intr-un cabinet medical, trebuie exclusa prezenta infectiilor genitale. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, pot creste sangerarile menstruale ( in cazul dispozitivelor metalice ). Pot determina agravarea durerilor menstruale ( in cazul dispozitivelor metalice), menstruatiile pot fi neregulate in primele 3-6 luni de utilizare, menstruatia poate disparea (10-20% dintre cazurile cu dispozitive de plastic cu eliberare de levonorgestrel). In cazul contraceptivelor intrauterine exista un risc potential de perforatie uterina in perioada urmatoare nasterii si in perioada de alaptare.

Urmati cu atentie sfaturile medicului dumneavoastra ginecolog care va va personaliza metoda contraceptiva in functie de starea dumneavoastra de sanatate, de nevoile pe care le aveti in functie de etapa din viata pe care o parcurgeti si in functie de optiunile contraceptive existente. Specialistii recomanda ca toate mamele sa efectueze controale la medicul specialist imediat dupa nastere (6-8 saptamani), pentru a se asigura ca sunt stabilite din punct de vedere fizic si emotional. Tot acum este si momentul cand trebuie adus in discutie subiectul contraceptiei si cand trebuie corectate anumite perceptii gresite, legate de fertilitate si contraceptie. Femeile isi pot recapata fertilitatea la numai doua sau trei saptamani de la nastere. Dupa nastere, nivelurile de fertilitate variaza de la femeie la femeie. Totusi, este posibil sa ramai din nou insarcinata, in doar cateva saptamani, chiar daca nu ai avut menstruatie in acest interval.

decembrie 16, 2024
Vizualizare ghid – aici
aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...