Calcul ovulație

PREMIERĂ ÎN LUMEA MEDICALĂ CONSTĂNȚEANĂ – O PROCEDURĂ MEDICALĂ PENTRU O VIAȚĂ

De curand, in cadrul Spitalului Privat Euromaterna experienta medicala si-a spus hotarator cuvantul: un prematur nascut la doar 27 de saptamani de sarcina a fost cu succes stabilizat prin administrarea unei substante numite surfactant, substanta menita in principal sa combata probleme de insuficienta respiratorie ale micutului sosit pe lume cu 13 saptamani mai devreme. La varsta gestationala de 27 de saptamani, fatul nu avea organele interne suficient dezvoltate, iar plamanii nu il ajutau sa respire. Surfactantul ce i-a fost administrat, un medicament ce nu a mai fost folosit pana acum in niciuna dintre unitatile medicale ale judetului Constanta, a fost elementul ce a salvat viata acestui mic om, redand speranta an sufletul mamei ce nu se astepta atat de repede la intalnirea cu acesta. Si daca acest medicament este esential pentru salvarea prematurilor cu un astfel de grad de prematuritate, de ce nu a mai fost folosit pana acum? Exista doua criterii ce nu au fost intrunite de nicio alta unitate medicala in afara de Euromaterna: pentru a se administra, nou-nascutul trebuie intubat, ceea ce necesita personal cu inalta calificare si aparatura corespunzatoare, iar costul acestei substante este unul ridicat.

O nastere cu un asemenea grad de prematuritate a insemnat o interventie contracronometru pentru echipa medicala Euromaterna formata din medicii neonatologi ai spitalului, medicii obstetricieni, medicii specialisti anestezisti si asistentele medicale ale sectiei de neonatologie. Nou-nascutul avea nevoie de ajutor, a fost intubat si i s-a administrat surfactantul, ce avea sa contribuie la maturizarea sa pulmonara. A reprezentat o operatie dificila, cu mult stres si emotii, dar competenta si experienta medicilor din Euromaterna si-a spus cuvantul, contribuind la salvarea acestei mici vieti.

In Euromaterna, Spitalul de Obstetrica-Ginecologie din Constanta, sansele unui copil nascut prematur cresc considerabil, aceasta unitate fiind proiectata si complet dotata cu toata aparatura performanta necesara unor astfel de nasteri si monitorizarii ulterioare a nou-nascutilor veniti pe lume anainte de termen. Inca din primele ore de viata, nou-nascutul prematur se confrunta cu o serie de riscuri si probleme respiratorii, cardiovasculare, gastrointestinale si neurologice. Pentru reducerea tuturor acestor riscuri, departamentul de neonatologie functioneaza permanent sub stricta observatie a medicilor neonatologi specialisti ai spitalului, iar investitiile considerabile an aceasta sectie ofera un plus de siguranta vietii unor astfel de micuti.

In decursul celui aproape un an de la deschiderea acestui spital privat din Constanta, s-au nascut 39 de prematuri. 22 dintre acestia au avut un grad de prematuritate mai mic, cantarind intre 2000 si 2500 g, 17 dintre acestia au avut o greutate sub 2000 de grame si au existat 4 cazuri cu prematuritate de gradul IV, copii nascuti sub 1000 g. Dovada ca in Spitalul Privat Euromaterna, corelarea performantei aparaturii medicale cu devotamentul si profesionalismul cadrelor medicale este una optima, este concretizata de faptul ca toti micutii nascuti sub 1000 g, ce manifestau cel mai avansat grad de prematuritate, au supravietuit. Daca acesti copii s-ar fi nascut in alte conditii, sansele lor la viata ar fi fost mult mai mici, data fiind lipsa unei aparaturi medicale si a unui personal medical calificat pentru a acoperi si a preveni intregul spectru de riscuri la care este supus un prematur. Dupa cum si-a propus de la bun inceput si a confirmat prin alegerea deloc intamplatoare a sloganului, Euromaterna da siguranta vietii, mai ales pentru cei mai mici dintre pacientii sai.

aprilie 19, 2024
Dr. Ana-Maria Drăgan explica în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns...
aprilie 2, 2024
Nou-nascutul prematur este cel care se naste inainte de implinirea a 37 saptamani de gestatie(259zile)....
februarie 28, 2024
Ce este ecocardiografia fetala si cui se adreseaza? Exista o varsta limita pentru a deveni...