Calcul ovulație

PREVENIREA ȘI CONTROLUL INFECȚIILOR NOSOCOMIALE

Masuri generale

Toate infectiile intraspitalicesti urmeaza un model epidemiologic de baza, care daca este inteles si recunoscut din timp ajuta la instaurarea unor masuri eficiente de prevenire si control al bolilor. Procesul epidemiologic nu poate fi declansat in absenta unei surse infectioase; ulterior, infectia urmeaza moduri de transmitere predictibile, pentru raspandirea intr-o colectivitate. Rezervorul infectios poate proveni din mediul exterior: o sursa de apa contaminata, vizitatorii, pacientii bolnavi sau purtatori, personalul medical. Speciile patogene se pot raspandi cel mai adesea, de la un pacient la altul, prin intermediul mainilor murdare. In alte cazuri, transmiterea infectiilor pe calea aeriana se poate realiza prin intermediul fragmentelor de sputa; picaturile infectioase sunt raspandite prin tuse sau stranut. Orice interventie chirurgicala, ce induce un stres considerabil pentru organismul bolnav, poate contribui la cresterea susceptibilitatii in fata infectiilor nosocomiale.

Astfel, rolul actiunilor de supraveghere si control epidemiologic, este acela de a identifica potentialele pericole pentru sanatatea pacientilor si de utilizare a antisepticelor si dezinfectantelor specifice. Deoarece infectiile incrusisate (infectii transmise de la un pacient la altul, prin intermediul mainilor murdare) au o pondere considerabila in randul infectiilor nososcomiale, igienizarea corecta a mainilor (apa, sapun, dezinfectant cutanat), reprezinta cel mai eficient mijloc de prevenire a imbolnavirilor. In toate sectiile de terapie intensiva, precum si in cadrul blocului operator, se recomanda utilizarea intensa a agentilor de spalare a mainilor ce contin substante cu rol antiseptic. De asemenea, se recomanda utilizarea solutiilor antiseptice pentru spalarea mainilor, inainte si dupa fiecare examinare clinica a unui pacient.

Cateva exemple de mijloace prin care personalul medical poate contribui la eforturile sustinute de limitare si control al infectiilor intraspitalicesti:

  • respectarea cu strictete a masurilor de igiena a mainilor, inainte si dupa fiecare contact cu un pacient;
  • utilizarea dispozitivelor si manevrelor invazive, doar acolo unde aceastea sunt strict necesare, functie de necesitatile clinice;
  • indepartarea tuturor dispozitivelor invazive sau minim-invazive, atunci cand acestea au devenit inutile din punct de vedere clinic;
  • limitarea profilaxiei antimicrobiene la perioada peri-operatorie;
  • intreruperea antibioterapiei la momentul oportun;
  • cunoasterea amanuntita a patogenilor cu posibilitate de transmitere parenterala;
  • instituirea unor masuri prompte de izolare a pacientilor infectati;
  • evitarea unor greseli de asepsie care se pot manifesta in timpul orelor de vizita la patul pacientului (exemplu: plasarea unor haine murdare in apropierea locului de insertie a unor catetere intravasculare, lasarea unor daruri sub forma de obiecte sau bani in patutul nou-nascutului)
  • deoarece o mare parte din infectiile intraspitalicesti se datoreaza untilizarii inadecvate a dispozitivelor medicale, programele educationale pentru insusirea manevrelor in realizarea unor manevre chirurgicale in conditii aseptice, sunt deosebit de importante pentru diminuarea ratei imbolnavirilor intraspitalicesti. Mentinerea unor deprinderi corecte de manuire a instrumentarului medical este importanta.
  • folosirea precautiilor speciale prinvind sangele si fluidele corporale impun masuri de protectie ce trebuie respectate – halat, manusi, masca etc. Personalul medical este instruit adecvat, pentru a purta echipament de protectie. Se recomanda utilizarea unor masuri minime de protectie; ulterior, vor fi instaurate masuri specifice, functie de natura patogenului si masuri de izolare care sa intrerupa posibilele cai de trasnmitere ale infectiei (izolare specifica) .

Exista si cazuri speciale in care se utilizeaza protocoale suplimentare de izolare si protectie pentru mamele si nou-nascutii lor infectati.

Aciubotaritei Liliana – Director ingrijiri medicale Euromaterna

mai 18, 2023
Colposcopia este o procedura simpla, rapida, noninvaziva, ce evidentiaza in detaliu leziunile de la nivelul...